Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ČOV mění stanovy – posílili sportovci, cílem je jednota

Praha – Český olympijský výbor (ČOV) schválil novelu svých stanov. Plénum bude mít nyní nově 73 členů, což je o 25 méně než dosud. Hlasovací právo však budou mít i představitelé neolympijských sportů a svého zástupce bude mít také Český paralympijský výbor. Vrcholný český orgán chce být zástupcem českého sportu například při jednáních se státem o dotacích.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Peška Stanislav

V tuto chvíli vyjednávají se státem a velkými partnery jednotlivé svazy. Nově to je Český olympijský výbor, zastřešil tak 150 různých subjektů. "Sport je jeden, nechceme odlišovat sporty podle toho, zda jsou zařazeny na programu olympiády. Jestliže má ČOV zastřešovat český sport, je to přirozený krok," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

V olympijském hnutí posílí také role aktivních sportovců, neboť novým jednadvacátým členem výkonného výboru bude s okamžitou platností předseda Komise sportovců Petr Koukal. Badmintonista, který se vrátil ke sportu po léčbě rakoviny varlat, byl vlajkonošem české výpravy při zahájení her v Londýně.

Jiří Kejval:

"Všechny sportovní organizace chápou, že je potřeba mít jednu hlavu, že nemá smysl mít několik paralelních organizací. A také především pro jednání se státem je důležité, aby byl jeden partner."

Na příštím plénu ČOV bude zvoleno celkem pět zástupců z řad aktivních sportovců. "Je důležité, aby sportovci byli součástí vedení českého sportu. Aby se neoddělovali funkcionáři a sportovci od sebe a my řešili skutečně reálné problémy, které sportovce zajímají," vysvětlil Kejval. 

Vedle stávajících složek ČOV (Český klub olympioniků, Česká olympijská akademie a Český klub fair play) vznikají tři nové: Český klub sportovních svazů, organizací a institucí (pro neolympijské sporty), Český klub regionálních zástupců a Český klub paralympioniků.

Zasedání ČOV probíhá ve finančně stabilizované atmosféře. Včera totiž olympijský výbor oznámil, že se Sazka stává jeho novým oficiálním partnerem do OH v Riu 2016 s opcí na další čtyřleté období. Do pokladny ČOV tak mají přitéci desítky milionů korun, podle zákulisních informací Sazka přinese do roku 2016 zhruba 35 milionů korun.

ČOV má navíc vedle Sazky rozjednány ještě další dva oficiální partnery a jednoho generálního partnera. Jasno by mělo být do dvou měsíců. "Důležité je partnerství Sazky s nadací, zajistí financování na dlouhou dobu. Chceme do budoucna vytvořit i olympijskou loterii, nyní čekáme na povolení MOV," řekl ve středu Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články