Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Favority ankety Sportovec roku jsou olympijští medailisté

Praha - Která ze zlatých olympijských medailí bude víc v prestižní anketě Sportovec roku 2012? To je otázka, na kterou najde odpověď středeční večerní slavnostní vyhlášení tradičního ocenění Klubu sportovních novinářů v pražském hotelu Hilton. Přímý přenos vysíláme na ČT1 a našem webu od 20:55, vítěze den nato vyzpovídá Ota Černý v pořadu Na slovíčko.

Čeští medailsté po příletu do Prahy
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Mírnou favoritkou je oštěpařka Barbora Špotáková, jež obhájila zlato z Pekingu, v Londýně však vyhráli také biker Jaroslav Kulhavý, skifařka Mirka Knapková a moderní pětibojař David Svoboda. Vítězství kohokoliv jiného z nominované desítky by bylo velkým překvapením.

Konečné pořadí ankety vzejde z nominovaných, jimž jsou tenista Tomáš Berdych, fotbalista Petr Čech, tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, vodní slalomář Vavřinec Hradilek, hokejista Jaromír Jágr, Knapková, Kulhavý, Svoboda, skifař Ondřej Synek a Špotáková.

Od roku 2006 kralují anketě ženy

Vedle jednotlivců se bude vyhlašovat i nejlepší kolektiv, jehož jasným favoritem jsou tenisté České republiky, kteří po 32 letech vyhráli Davis Cup. Mezi nominovanými třemi týmy jsou také jejich kolegyně vítězky Fed Cupu a mužský čtyřkajak, který vybojoval bronzové medaile na OH v Londýně.

Je nám líto, video expirovalo.
Před Sportovcem roku

Od roku 2006, kdy poprvé po 22 letech nevyhrál muž, kralují anketě ženy. Jejich nadvláda může pokračovat, pokud vyhraje favoritka Špotáková. Ta je v desítce nepřetržitě od roku 2006 a v roce 2008 anketu vyhrála.

Na vítězství letos nebude aspirovat rychlobruslařka Martina Sáblíková, jež triumfovala v letech 2007, 2009 a 2010. Letos obsadila 13. místo, přestože na rychlobruslařských dlouhých tratích byla opět světovou jedničkou. Loňské vítězství neobhájí tenistka Petra Kvitová, která se nedostala do desítky z prvního kola hlasování.

Během slavnostního večera bude vyhlášena také Cena Emila Zátopka pro českou Sportovní legendu a Junior roku. Vítěz hlavní ankety si odnese 250 000 korun, nejlepší tým se podělí o 100 000. Hlasování ve druhém kole ankety se zúčastnilo 223 členů Klubu sportovních novinářů.

Osobně na ceremoniálu bude většina oceněných sportovců, chybět bude kvůli klubovým povinnostem v londýnské Chelsea pouze Čech. Jak se do slavnostního vyhlášení zapojí Jágr, jehož Kladno hraje ve středu od 17:30 proti Pardubicím, je překvapením.

Večer se ponese v duchu olympiády v Londýně. Do programu budou aktivně zapojeni samotní sportovci, moderátory budou stejně jako loni Lucie Výborná a Jan Pokorný. O zábavu se bude starat Big Band Gustava Broma s Vladimírem Valovičem v čele, zpívat budou mimo jiné Petr Kolář, Helena Zeťová či Marta Jandová.

Sportovec roku 2012

Tomáš Berdych (tenis),

Petr Čech (fotbal),

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká (tenis),

Vavřinec Hradilek (vodní slalom),

Jaromír Jágr (hokej),

Miroslava Knapková (veslování),

Jaroslav Kulhavý (horská kola),

David Svoboda (moderní pětiboj),

Ondřej Synek (veslování),

Barbora Špotáková (atletika).

Týmy:

mužský čtyřkajak (Havel, Trefil, Dostál Štěrba),

tenisový tým ČR - muži,

tenisový tým ČR - ženy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články