Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Boxera Chládka čeká olympijská kvalifikace

Ústí n. Labem/Praha - Od 13. dubna čeká nejúspěšnějšího českého amatérského boxera současnosti Zdeňka Chládka boj o jediné postupové místo na olympijské hry. Jedenadvacetiletému boxerovi z Krupky na Teplicku jen těsně unikl postup do Londýna na loňském mistrovství světa v Baku. V kvalifikačním turnaji v tureckém Trabzonu jej tak nyní čeká nelehký úkol: vyhrát svou váhovou kategorii do64 kg, což by mu zajistilo účast na vrcholné akci sezony. 

"Jedno postupové místo je hrozně málo, ale nepřipouštím si to. Půjdu tam, odevzdám vše a buď to vyjde, nebo ne. Neberu to jako svoji povinnost, ale samozřejmě bych moc rád uspěl," řekl Chládek novinářům po skončení Velké ceny města Ústí nad Labem, v jejímž finále prohrál s favorizovaným Kubáncem Ronielem Iglesiasem Sotolongem a nezískal tak pátý triumf za sebou.

Chládek po porážce v osmifinále světového šampionátu obsadil v konečném pořadí své kategorie jedenácté místo, na olympiádu přitom z Baku postoupilo deset boxerů. Na to už ale teď člen ústeckého klubu nemyslí, soustředí se na turnaj v Turecku, kde bude jediným českým zástupcem. Výprava sice bude zřejmě početnější, ale jen Chládek má reálnou šanci na úspěch.

"Nějaký tlak cítím, ale snažím se ho nepřipouštět. Snažím se koncentrovat. Podobné to bylo před Velkou cenou, kde taky všichni čekali, že projdu do finále," okomentoval Chládek svou pozici v českém amatérském boxu. "Myslím si, že jsem na tom dobře. Chtěl bych říct, že se mi to povede, ale nechci předbíhat. Uvidíme, jak to dopadne," uvedl bronzový medailista z juniorského mistrovství světa v roce 2008.     

Sebevědomí by mu mohl zvýšit i vydařený turnaj na severu Čech. Sice se mu nepodařilo prodloužit sérii výher, ale s Kubáncem Iglesiasem svedl vcelku vyrovnaný boj. I když podle bodového rozhodnutí sudích to vypadalo na jednoznačnou výhru mistra světa z roku2009 abronzového medailisty z olympiády v Pekingu.

"Mrzí mě, že jsem neobhájil titul a nevyhrál popáté, ale myslím si, že jsem mu zatopil. Snažil jsem se a nedal jsem nic zadarmo," řekl Chládek, který by teoreticky v Turecku na podobně kvalitního soupeře neměl vůbec narazit. Nyní ho čekají ještě dva tři dny odpočinku a v druhé polovině týdne se opět vrátí do plné přípravy.

Chládek by se na olympiádu mohl dostat i díky divoké kartě, kterou bude po skončení kvalifikačních turnajů na jednotlivých kontinentech udělovat mezinárodní federace. Nad touto možností ale český reprezentant moc neuvažuje.

"Slyšel jsem o tom, ale já se soustředím na kvalifikaci. Tohle nemám ve své moci. Asi tam nějaká šance je, protože jsem na mistrovství světa byl první pod čarou a na špičkových turnajích jsem často skončil ve finále," řekl Chládek. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články