Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

ČSTV má osm komisí. Cílem je efektivní struktura sportu, říká Jansta

Praha - Jednat rychle, levně a účelně chce nové vedení Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Na dnešním prvním jednání výkonného výboru vzniklo osm komisí, vedených šéfy sportovních svazů, které mají na starosti mimo jiné financování sportu, jeho legislativu a rozvoj i strategii lyžařských areálů.

"Hlavním cílem je levná a efektivní struktura českého sportu a získání co nejvíce peněz z více zdrojů, to znamená od státu, z firem a obcí, protože hlavní financování nyní nesou hlavně rodiny," řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta na tiskové konferenci výkonného výboru, který byl zvolen před čtrnácti dny.

Nově ustanovené komise mají do příští valné hromady ČSTV, která se uskuteční 28. dubna, předložit konkrétní výsledky. "Abychom mohli rozhodnout, jak bude ČSTV postupovat dál," uvedl Jansta, který zapojil do práce předsedy sportovních svazů. "Nesou tak odpovědnost za to, co jednotlivá komise udělala," doplnil.

Komisi pro restrukturalizaci sportovního prostředí vede veslařský předseda a místopředseda ČOV Jiří Kejval, který má na starosti i financování. "Rozpočet ČSTV by měl být financován z vlastních prostředků. Děláme zásadní úspory," prohlásil Jansta. On sám i místopředsedové se vzdali odměn, náhrad, vrátili auta a zrušili leasingy. "Členové výkonného výboru za svazy nebudou pobírat náhrady. Úspora je dva miliony," podotkl.

Místo odpovědnosti všesportovní odpovědnost konkrétní

Jansta má v hlavě i možný model fungování sportu. Ten chce projednat s Českým olympijským výborem, který by se podle něho měl rovněž výrazně transformovat. "Chtěl bych, aby za český sport zodpovídaly svazy, aby nebyla všesportovní odpovědnost, ale konkrétní. Předsedové by měli odpovědnost i práva a povinnosti," řekl Jansta s tím, že jednoty by mohly vytvořit unii a ČSTV by byl funkční servisní organizací. "ČSTV by spravoval manažersky zachráněný majetek a zisky odváděl dále," řekl.

Sport by měl mít jednu hlavu – olympijský výbor

Novou podobu by měl mít olympijský výbor, Jansta chce vedení ČOV předložit návrh na změnu fungování. "Český sport by měl mít jednu hlavu, která by měla vztah ke státu a všem mezinárodním organizacím, a to by mohl být olympijský výbor. Mohl by mít několik komor olympijských a neolympijských sportů, všesportovní komoru a komise. To je hrubá kostra, která bude podrobně rozpitvána, a musíme mluvit se zástupci státu, aby se naše představy střetly s jejich. Protože jde o to, kudy budou proudit finanční prostředky ze státu do sportu," řekl Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
ČSTV začala se změnami

Současný předseda ČOV Milan Jirásek na jednání s Janstou potvrdil, že na podzim po 16 letech už nebude kandidovat na pozici šéfa. "Jednání bylo sebekritické. Pana Jiráska si vážím. Nebudeme dělat ukvapené kroky," řekl Jansta.

Komise vedou předsedové svazů

Tenisový předseda Ivo Kaderka má na starosti komisi pro strategii horských středisek. I v tomto případě platí, že prodej není na programu dne. "Cílem je střediska rozvíjet a najít investice, které je vrátí do konkurenceschopnosti doma i v Evropě," řekl Jansta. Domluvil se rovněž s vedením lyžařského svazu na vypracování koncepce rozvoje středisek.

Předseda atletického svazu Libor Varhaník vede komisi pro vybudování národního sportovního centra Nymburk, v které mají mimo jiné být i oštěpař Jan Železný, zástupci města, kraje a ministerstva financí. Existuje i komise pro změnu sídla ČSTV (vede ji šéf fotbalistů Miroslav Pelta) na Strahově. "Nechceme nic prodat, ale jednat s magistrátem o filozofii. Třeba výměnu za jiný objekt. Chceme najít pro český sport důstojnou budovu, v které budou svazy a odborné komise," vysvětlil Jansta.

Další komise bude promýšlet strategii péče o tělovýchovné jednoty, existuje i komise pro informatiku a pro média. Zároveň se zpracovává zpráva o příčinách pádu loterijní společnosti Sazka a také analýza majetku a akciových společností vlastněných ČSTV. "Aby valná hromada mohla rozhodnout o jejich osudu. Prvotně chceme majetek zachovat, případně mít partnera pro rozvoj," řekl Jansta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články