Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Váňa: Tiumen je borec, Bartoš by s ním vyhrál

Pardubice – Čerstvý vítěz 121. ročníku Velké pardubické Josef Váňa nešetří chválou svého soupeře Josefa Bartoše, který byl s klisnou Sixteen téměř celou steeplechase v čele. Nakonec však Váňa s Tiumenem vystoupili ze stínu ostatních koní a doběhli si pro třetí společný titul.

Josef Váňa s Tiumenem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Sixteen se splašila tak, že jsem si myslel, že už ji nechytnu. Samozřejmě kdyby to bylo jezdecky obráceně, tak by vyhrál Pepča Bartoš třeba o jednu délku nebo o dvě, ale Tiumen je borec," prohlásil Váňa. 

Tiumen sice mírně zaváhal na Taxisově příkopu a poté chvilku doháněl ztrátu, ale pole dostihl. "Snažil jsem se pak trať co nejvíce zkrátit. Za lesem měl Tiumen lehký problém, počkal jsem, až přišel na nohy, a pak to šlo moc dobře," dodal žokej. 

Téměř celý dostih přitom táhla nečekaně Sixteen. "Překvapení to bylo i pro mne samotného. Zdálo se mi to ale pomalé a Sixteen je zkušená, dobře skákala. Takže jsem se toho nebál a nechal ji takhle jít, protože jsem cítil, že se jí to líbí," myslí si Bartoš.

Josef Bartoš, žokej Sixteen

"Když projedete o kousek druhý, tak to bolí, bolí..."

Záverečné metry však patřily Váňovi, který nezopakoval loňský rok, kdy finiš vypouštěl a o prvenství málem přišel. "Tentokrát jsem věděl, že musím jet až domů a nejde zvolnit. On je tak lehce jezditelný kůň," uzavřel. 

Váňa: Za rok pojedu znova, jen když přijde i Karel Gott

Váňa navíc nevyloučil ani účast v příštím ročníku. Na tribuně by se ale prý musel objevit zpěvák Karel Gott. "Jestli za rok přijde fandit pan Karel Gott, tak to možná ještě jednou zkusím, ale nezaručuji to," řekl Váňa s úsměvem na tváři.

Žokej s Gottem osobně mluvil před letošním dostihem a zpěvák se mu omluvil. "Letos nemohl, protože měl koncert s fanynkami, ale řekl, že příští rok všechny termíny stopne," dodal Váňa. Gott podle svého spolupracovníka Jana Adama skutečně na rok 2012 plánuje, že by do Pardubic přijel: "Je naprosto jisté, že pokud pan Váňa bude zkoušet za rok vyhrát podeváté, tak mu Karel bude z hlediště určitě fandit."

Autoportrét Karla Gotta
zdroj: NPÚ

To, zda Váňa pojede i další Velkou pardubickou, se kvůli jeho věku a zdravotním problémům řeší každým rokem. Na kolik procent tedy přijede za rok, není jisté. On sám hodinu po doběhu dle svého naturelu prohlásil: "Teď mě bolí noha, kterou jsem si narazil o bariéru, takže říkám na žádné (procento). Ale uvidíme, jak přezimujeme."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články