Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Zimní olympiádu v roce 2018 uspořádá korejský Pchjongčchang

Durban (JAR) – Delegáti Mezinárodního olympijského výboru vybrali na zasedání v jihoafrickém Durbanu dějiště zimních olympijských her v roce 2018. Hned v prvním kole volby uspěl korejský Pchjongčchang, který porazil německý Mnichov a francouzské Annecy. Výsledek oznámil prezident MOV Jacques Rogge. O dějišti konání zimní olympiády rozhodovalo 96 členů MOV včetně českého zástupce Jana Železného.

Korejské středisko mělo už před volbou velké ambice, o pořadatelství olympijských her už se totiž ucházelo dvakrát. V roce 2010 však prohrálo s kanadským Vancouverem a olympijské hry v roce 2014 se nakonec uskuteční v ruské Soči. Proto byl Pchjongčchang před volbou favoritem, zvlášť když se zimní olympiáda v Asii naposledy konala v roce 1998 v japonském Naganu.

Tyto předpoklady se také při volbě potvrdily, Pchjongčchang získal potřebnou nadpoloviční většinu delegátů hned v prvním kole, což se naposledy povedlo v roce 1995 americkému Salt Lake City. Korejci získali 63 hlasů, pro Mnichov hlasovalo 25 delegátů a pro Annecy jen sedm.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Františkem Dvořákem

"Vážení, zvolili jste hostitele zimních her," oznámil Rogge na zasedání členům MOV po prvním kole hlasování, ale na oficiální vyhlášení výsledku se pak muselo čekat hodinu. Až v 17:25 donesli původní obyvatelé Durbanu Roggemu obálku. "Dějištěm třiadvacátých zimních her bude Pchjongčchang," přečetl šéf olympijského výboru.

Korejskou kandidaturu dlouhodobě silně podporuje vláda a v Durbanu nechyběl prezident I Mjong-bak. Jeden z proslovů měla i olympijská vítězka v krasobruslení Kim Ju-na. "Každý den jsem si opakovala svůj text a teď jsem nadšená. Budu trénovat jako nikdy předtím," řekla vicemistryně světa. Korejci vložili do vybudování zimního střediska 1,4 miliardy dolarů - rychlovlak ze Soulu by měl do místa konání ZOH dojet za 68 minut.

Ohlasy na dějiště ZOH 2018:

Předseda ČOV Milan Jirásek si myslí, že při volbě zapůsobil "faktor soucítění". "Korejci kandidovali už potřetí v řadě, což byl asi hlavní důvod. Velice o to stáli, takže - přejme jim to," řekl Jirásek. "Pchjongčchang určitě všechno připraví včas, ale po sportovní i divácké stránce by ho Mnichov převýšil," mínil. 

Český zástupce v MOV Jan Železný podotkl, že korejský kandidát vyhrál přesvědčivě v prvním kole - to prý hovoří za vše. Díky třetí kandidatuře už měli některé postupy vyzkoušené. Zkušeností mají dost a já osobně moc rád vzpomínám na olympiádu v Soulu, která byla výborně připravená," podotkl Železný, který v Soulu v roce 1988 obsadil druhé místo.

Biatlonistku Veroniku Vítkovou potěšilo, že zimní olympijské hry v roce 2018 uspořádá Pchjongčchang, česká biatlonistka totiž v Koreji prožila v roce 2009 úspěšnou premiéru na MS, kde skončila pátá a desátá: "Říkala jsem si, že by bylo dobré, kdyby to tam bylo, a ono to vyšlo." 

Snowboardistka Eva Samková očekává skvělou organizaci olympiády. "Korejci jsou ze všeho nadšení a bude to fakt perfektní," řekla dvojnásobná juniorská mistryně světa, i když z letošního února nemá dobrou zkušenost. Korejský závod Světového poháru byl kvůli nebezpečné trati s neodpovídajícími parametry odvolán. 

Krasobruslař Michal Březina preferoval korejské středisko už před volbou: "Koreu bych preferoval, protože je tam krasobruslení hrozně populární jako například v Japonsku. A osobně bych se tam rád podíval," řekl serveru sport.cz.

Korejská radost
zdroj: AP Photo
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články