Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Blíží se Primátorky, letos bez zahraniční osmiveslice

Praha - První červnový víkend bude v Praze na Vltavě již tradičně patřit veslování a Primátorkám. V sobotu a v neděli se uskuteční 98. ročník populárního závodu osmiveslic, ve kterém bude Dukla útočit na 32. výhru za sebou. Letos bude na startu chybět zahraniční posádka, a tak by hlavním soupeřem osmy armádního klubu měla být loď startující pod hlavičkou reprezentace, kterou ale jinak tvoří také veslaři Dukly. Obě posádky budou mít rozdílné dresy, aby byli diváci na břehu "v obraze". "Před rokem došlo v závodě osem z pohledu veslařů a odborníků k překvapení, kdy posádka složená ze skifařů Dukly porazila favorizované nepárové veslaře. Z pohledu diváků to bylo ale jedno, protože vyhrála Dukla. To se letos nebude opakovat. Bude patrné, která posádka je ta hlavní," uvedl prezident Českého veslařského svazu Jiří Kejval. 


Do hlavní lodě Dukly usedne většina loňských vítězů, reprezentační posádku budou tvořit veslaři, kteří by se letos měli na světovém šampionátu pokusit kvalifikovat na olympijské hry do Londýna. "Posádka je složená z mladíků, kteří se letos představí i na mistrovství světa do 23 let," řekl Kejval. Kormidelníkem ale bude v tomto případě zkušený Oldřich Hejdušek, jenž se jinak podílí na tréninku posádky.


Hlavní závod programu se tentokrát obejde bez zahraniční účasti. Zejména proto, že v letošní sezoně čeká veslaře hlavní olympijská kvalifikace. "Proto je těžké získat sem kvalitní posádky. My jsme tady navíc v minulosti porazili mistry světa z Německa, silné Rusy a neuspěla ani posádka univerzity Cambridge," podotkl předseda veslařského svazu. Získat kvalitní zahraniční posádku se prý budou organizátoři snažit pro blížící se stý ročník závodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Primátorky připlují o víkendu

Na Primátorkách ČSOB Pojišťovny se představí i nejlepší český veslař současnosti Ondřej Synek, který však pojede pouze doprovodný skifařský závod Rösslera-Ořovského. Do posádky osmiveslice neusedne. "Měl jsem jet i osmu, ale nakonec se na Dukle rozhodli jinak. Já tedy zůstanu u skifa," řekl Synek, který nejstarší závod programu již čtyřikrát vyhrál.

Nejlepší domácí skifařka Miroslava Knapková naopak pojede "jen" závod ženských osmiveslic, ve své hlavní kategorii se nepředstaví. Favoritkou tak bude Jitka Antošová, která Knapkovou nečekaně porazila o víkendu v prvním závodě Světového poháru. Antošová byla nejlepší i před rokem, kdy Knapková ze zdravotních důvodů na startu chyběla.


Už v pátek se na Vltavě utkají v premiérovém závodě univerzitní osmiveslice. "Inspirovali jsme se v Anglii. Před lety jsme se byli podívat v Londýně na závodě Oxford–Cambridge a chtěli bychom rozjet podobnou tradici i u nás," řekl Marek Tesař z pořádající agentury Mather. V Praze se představí zástupci čtyř univerzit, součástí pátečního programu bude i závěrečná společenská akce.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články