Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Ceny fair play získali Bidař, Prudil a Daler

Praha - Hlavní ceny Českého klubu fair play za rok 2010 získali krasobruslař Petr Bidař a cyklista Jiří Prudil. Za celoživotní postoj byl dnes na slavnostním vyhlášení v Praze oceněn jednasedmdesátiletý Jiří Daler, olympijský vítěz v dráhové cyklistice z Tokia 1964. Za dlouhodobou propagaci myšlenek sportovního rytířství byl oceněn Miroslav Langer ze sportovní redakce České televize.

Daler v Japonsku triumfoval ve stíhacím závodu a vybojoval první olympijské zlato pro československou cyklistiku. Získal také čtyři medaile z MS a v roce 1967 se jako první Čech zapsal do tabulek světových rekordů. Celkem vytvořil 14 národních rekordů, jedenáctkrát se stal mistrem republiky a po skončení své příkladné aktivní kariéry dlouhá léta trénoval v Dukle Brno své nástupce.

Daler se k trikům nesnížil

Cena ho trochu udivila, protože po nějakém významném činu fair play pátral ve své paměti marně. Na druhou stranu se na dráze ani na silnici nikdy nehodlal snížit k žádným nesportovním trikům. "Jeden trenér třeba svému svěřenci poradil, ať v polovině stíhačky zastaví a předstírá defekt, a pak mu napínáčkem v dlani to kolo opravdu propíchl. Potřebovali, aby se ta jízda rozdělila, protože já míval takové rozvláčné, pomalejší starty, a tenkrát jim to vyšlo. Jindy mi zase soupeř navrhl, že pojedeme pomalu a že mne potom nechá vyhrát. Kolo a půl před cílem se po něm podívám a on peláší jako zajíc. Ale stejně jsem ho porazil," prohlásil Daler.

Jiří Daler:

"Považuji za naprosto běžné, když jsem se jako trenér ocitl u defektu soupeře, že jsem mu pomohl s výměnou kola. O takových věcech se snad ani nemluví."

Bidař pomohl na mistrovství republiky mladých krasobruslařů v Brně soupeři, jemuž se ztratila taška s bruslemi. Bidař mu půjčil svoje, přestože jej za hodinu čekal závod a navíc riskoval, že mu kolega může brusle poškodit. "Mezi kamarády je přece normální, že si pomohou," řekl krasobruslař.

Prudil byl oceněn za gesto ze závodu na horských kolech v Bořitově na Blanensku, kde nechal doběhnout na druhém místě Leoše Baláka, který po defektu čtyři kilometry před cílem absolvoval zbytek trati s kolem na rameni. Zraněného soupeře se zakrváceným ramenem pustil ve finiši před sebe, i když tím riskoval, že ho další cyklisté předjedou a připraví o body do celkového hodnocení série.

Redakce sportu ČT propaguje rytířství

Český klub rovněž ocenil redakci sportu ČT za mimořádnou a dlouhodobou propagaci myšlenek sportovního rytířství. Za redakční kolektiv převzal cenu Miroslav Langer. Návrh na ocenění podala předsedkyně Českého klubu fair play Květa Pecková, která při této příležitosti rovněž vysoce ocenila společný projekt redakce sportu a České basketbalové federace Každý koš pomáhá.

Květa Pecková, předsedkyně Českého klubu fair play:

"Já sama jsem podala návrh na ocenění redakce sportu České televize, protože cítím, že pokud jde o nějakou akci, která si zaslouží pozornost, tak se tomu celý kolektiv redakce plně věnuje. Musí to být duch celé redakce, celého kolektivu, aby se ten čin, který stojí za zmínku, dostal do zpráv."

Pořady sportovní redakce se podle klubu dostaly prostřednictvím televize veřejné služby i k divákům, kteří dosud o tomto hnutí příliš nevěděli. Kromě zdůrazňování momentů rytířství v každodenních přenosech nebo zpravodajství přináší ČT i pravidelné sestřihy z předávání výročních cen Českého klubu fair play. V roce 2010 navíc mohli diváci zhlédnout také samostatnou zpravodajskou reportáž z Evropského kongresu fair play.


Diplom za čin fair play předsednictvo klubu udělilo například ostravskému fotbalistovi Josefu Hušbauerovi, který ještě v dresu Příbrami přiznal při ligovém utkání v Českých Budějovicích, že míč do zámezí poslal on, a změnil tak verdikt rozhodčího. Domácí hned po vhazování vstřelili gól a Hušbauer se stal terčem zloby trenéra i spoluhráčů. Další diplomy obdrželi házenkáři Roman Farář a Milan Malina, cyklista Jakub Svoboda, rozhodčí národní házené Jaroslav Bukovský, tělesně postižený atlet Michal Havelka, plavecká trenérka Zuzana Michalová a oddíly FC Hradec Králové, HC Krkonoše a FK Litol.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články