Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Horák: Bělorusy jsme měli přehrát daleko víc, za gól jsem rád

Při svém debutu na velké mezinárodní akci se útočník Roman Horák na loňském mistrovství světa podělil o pozici nejlepšího střelce i druhého nejproduktivnějšího hráče českého týmu. Na světovém šampionátu v Dánsku se dočkal prvního bodu až v pátém utkání s Běloruskem (3:0), v kterém v 16. minutě zvýšil na 2:0. Z dosavadní bilance si ale nedělal žádnou hlavu. "Moje pozice nestojí na tom, že budu dávat hattricky. Gól mě těší, ale moje úkoly jsou hlavně defenzivní. Hlavně v oslabeních si musím odvádět to, co mám," prohlásil.

Roman Horák
zdroj: ČTK

Před rokem v Paříži nasbíral v osmi duelech šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí. V únoru na olympijských hrách v Pchjongčchangu zaznamenal v šesti duelech čtyři přihrávky. Ze své oblíbené pozice centra se po posílení českého týmu o duo posil z Bostonu Davida Pastrňáka a Davida Krejčího přesunul ve čtvrté formaci na levé křídlo po bok Tomáše Plekance. O místo v sestavě se nebál.

"Nebral jsem to tak. Jsem tady za nároďák, a když se trenéři rozhodnou nasadit někoho jiného, nebude mě to štvát. Chci vyhrát pro tým a pro národ, ne pro sebe osobně," prohlásil Horák a je rád za výrazné posílení týmu. "Útočnou sílu obrovsky zvýšili, jsou to páni hokejisti. Hodně nám pomůžou, je radost se na ně koukat," připojil k Pastrňákovi s Krejčím.

Jeho trefě proti Bělorusku předcházela parádní akce. Uvolnil Plekance, který byl sám před Vitalijem Trusem, ale místo zakončení si jej položil a přihrál před prázdnou branku zpátky právě Horákovi.

Pro Plekance to byl první bod v národním týmu po 15 zápasů trvajícím půstu od 15. září 2016, kdy rozhodl v Pittsburghu vítěznou brankou o výhře nad Výběrem Severní Ameriky 3:2 v generálce na Světový pohár.

"Říkal jsem si, že měl střílet. Koukal jsem, že jede až za bránu. Nakonec mi to teda parádně vrátil. Pleky je úžasný hráč. Když máte na centru takového člověka, je to radost hrát," chválil Horák oporu týmu, která plní především defenzivní úkoly.

Horák měl podíl na tom, že český tým rozhodl proti Bělorusům třemi góly už v úvodním dějství a poprvé na turnaji sehrál duel bez závěrečného dramatu. "Měli jsme štěstí, že ty góly tam napadaly hned ze začátku. Další dvě třetiny byly ale z naší strany docela špatné. Měli jsme je přehrát daleko víc. Každopádně bereme body, za to jsme rádi," prohlásil útočník Podolsku.

Utkání Česko - Bělorusko
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Říkali jsme si, že to nesmíme pustit. Párkrát se stalo, že jsme ty šance zbytečně přehrávali, ale ono přeci jen, když vedete 3:0, máte to v hlavě, a ta koncentrace už není taková. Na druhou stranu stávat by se to na téhle úrovni nemělo. Polevili jsme a jenom díky (brankáři) Pavlu Francouzovi, který tam pak něco pochytal, to nesnížili," řekl Horák.

Český tým má z pěti zápasů devět bodů a ve zbývajících duelech v neděli proti Francii a v pondělí s Rakouskem bude bojovat o co nejlepší pozici ve skupině A. "Ale je to ošemetné. S těmihle soupeři to může být občas hodně těžké. Bude to hlavně o nás, abychom se dovedli připravit. Musíme vyladit formu na čtvrtfinále," dodal Horák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články