Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dánové nevyzráli na Merzlikinse a čtvrtfinále si doma nezahrají

Čtvrtfinálový sen se hokejistům Dánska rozplynul. Přímý souboj o postup rozhodl jediný gól z hole Lotyše Andrise Džerinše. Domácí výběr totiž nedokázal celý zápas vyzrát na skvělého brankáře Elvise Merzlikinse. Svěřenci Boba Hartleyho postoupili do vyřazovacích bojů po devíti letech a o semifinále si zahrají proti vítězům skupiny A, Švédům.

Utkání Lotyšsko - Dánsko
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Lotyši ztráceli před utkáním na Dány bod a bylo tak jasné, že k postupu potřebují vyhrát. K play-off je přiblížil Džerinš po devíti minutách a 14 vteřinách, když si našel v útočném pásmu prostor pro zakončení a překonal Andersena ranou mezi betony.

Jak se nakonec ukázalo, byl to nejdůležitější okamžik celého zápasu. Dánové jen velmi ztěžka nacházeli cestu skrze konsolidovanou obrannou hru Lotyšů, ti měli navíc i štěstí. Ve 32. minutě prošel kotouč za Merzlikinse, ale bek Freibergs ho ještě stihl zázračně odpálit do bezpečí.

Na začátku třetí třetiny orazítkoval dorážející Christensen horní tyč. V 54. minutě měli jedinečnou možnost rozhodnout Keninš s Abolsem, kteří jeli sami na Andersena a měli dostatek času na kombinaci i zakončení, jenže Abols zakončil do tyče. Na druhé straně nebezpečně pálil Larsen.

Dvě minuty před vypršením základní hrací doby to domácí tým zkusil se šesti bruslaři v poli bez gólmana Andersena. Lotyši si pomohli hned několika zakázanými uvolněními, Dánové se však k šanci na vyrovnání nepropracovali a na kýžené čtvrtfinále nedosáhli.

Lotyšsko - Dánsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 10. Džerinš (Indrašis). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kubuš (SR) - Goljak (Běl.), Suominem (Fin.). Vyloučení: 1:3, navíc J. B. Jensen (Dánsko) 10 min. Bez využití. Diváci: 10 800.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Jevpalovs, Pavlovs, Meija. Trenér: Bob Hartley.

Dánsko: Andersen - O. Lauridsen, J. B. Jensen, Lassen, Larsen, D. Nielsen, N. B. Jensen, Kristensen - Boedker, F. Nielsen, Bjorkstrand - Storm, Regin, Hardt - N. Jensen, J. Jensen, Hansen - Christensen, Jakobsen, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články