Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Moravec má stříbro, o titul ho připravil v závěrečném dramatu Bailey

Hochfilzen – Napotřetí už to vyšlo. Po dvou pátých místech se Ondřej Moravec na MS v Hochfilzenu raduje ze stříbrné medaile. Český biatlonista tak navázal na dvanáct let starý triumf Romana Dostála z vytrvalostního závodu na stejném místě. Za vítězným Lowellem Baileym zaostal Moravec o 3,3 sekundy, třetí skončil obhájce titulu Martin Fourcade. Skvělé české představení podtrhl bezchybný Michal Krčmář, který vybojoval šesté místo. Osmnáctou příčku obsadil Michal Šlesingr. Příslibem do štafety je také 32. místo Tomáše Krupčíka. Přímý přenos medailového ceremoniálu vysílá web ctsport.cz od 19:00.

Ondřej Moravec v cíli vytrvalostního závodu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je to tak, jak to je. Ale jsem strašně spokojený. Před mistrovstvím bych to vůbec nepředpovídal, takže super závod," zhodnotil Moravec už po jistotě zisku stříbrné medaile.

Už v předešlých závodech Moravec ukázal pohodu a velkou formu, vždy ho však jeden chybný výstřel stál lepší umístění. Tentokráte se omyl nekonal. Tajil se dech, když český biatlonista přijížděl na poslední střelbu. Co si říkal? "Absolutně na nic nemyslet před stojákem. Povedlo se, střílel jsem bez stresu," popsal v cíli Moravec.

Fourcada, který si připsal dvě trestné minuty, porazil o více než půl minutu. Zbývalo čekat na výkon dvou mužů. "Nechtěl jsem úplně slavit. Titul je titul, s tím počkáme," řekl před dojezdem Johannese Bö a Lowella Baileyho. Nor minul dvakrát, Američan s jistotou vyčistil terče.

Z poslední položky odjížděl s náskokem 6,4 sekundy, na mezičasech to vypadlo z českého pohledu nadějně. Na posledním bodu před cílem vedl Bailey o jedinou desetinu sekundy, v cíli však vyhrál o více než tři. "Lowell měl trochu štěstí, že se tam přetahoval s Rusem (Volkovem)," podotkl trenér Michael Málek.

Moravec má z MS už pátou medaili

- OH (0-2-1): 2014 (Soči) - 2x stříbro (stíhací závod a smíšená štafeta) a bronz (závod s hromadným startem)

- MS (1-2-2): 2013 (Nové Město) - bronz (smíšená štafeta); 2015 (Kontiolahti) - zlato (smíšená štafeta), stříbro (závod s hromadným startem) a bronz (vytrvalostní závod); 2017 (Hochfilzen) - stříbro (vytrvalostní závod)

- SP: vítěz jednoho závodu

Ocenění: 2x vítěz domácí ankety o nejlepšího biatlonistu sezony (2012/13, 2013/14)

Moravec trochu litoval výkonu v běžecké části. "Dneska to úplně nebylo ono, to mě trochu mrzí. V předchozích závodech bych si s tím poradil líp," posteskl si.

Moravec získal pátou medaili ze světových šampionátů, individuální titul mu však znovu unikl. Dosavadní tři české cenné kovy v rakouském středisku vybojovala Gabriela Koukalová, která má kompletní sbírku.

Co všechno se na trati událo?

Jako první vyrazil do závodu Šipulin, hned na úvodní položce však dvakrát zaváhal. První ranou minul i se čtyřkou jedoucí největší favorit Fourcade. Oba se opravili na druhé střelbě.

Tomáš Krupčík napodobil na první položce dvěma chybami Šipulina. To už však Fourcade přijížděl na třetí střelbu a dopadl totožně jako na té první. Celkový součet dvě trestné minuty.

Do popředí se dral Švýcar Benjamin Weger, po třech střeleckých položkách zůstával bezchybný. Moravec zvládl první ležku, Ukrajinec Semenov si pohoršil minelou na té druhé. Krupčík si příliš nepolepšil ani na první stojce, ze stavu dojížděl s dalším nesestřeleným terčem.

Na trati byl Fourcade rychlý a vestoje si nedělal problémy, zvládl i poslední střelbu a stále chtěl promluvit do boje o medaile. Také Šipulinův konečný účet se zastavil na dvojce, byl však o poznání pomalejší než Francouz.

Lowell Bailey
zdroj: Reuters

Krčmář vstoupil do závodu v poněkud pomalejším tempu, ale na úvodní ležce vybílil všechny terče. Podobně úspěšný byl i Moravec na první stojce a odjížděl s velmi nadějným mezičasem.

Weger vystřelil na závěrečné položce jednou mimo a přišel o šanci na cenný kov. To Semenov i jedním výstřelem mimo terč stále živil naději.

Krupčík konečně vyčistil vše potřebné. Fourcadův finiš byl pomalejší než Šipulinův, přesto byl Francouz v součtu o téměř 22 sekund rychlejší.

Moravec si střelby hlídal s nejvyšší opatrností. Každé kolo v běhu ztrácel na Fourcada zhruba dvaadvacet sekund, ale po třetí bezchybné položce měl na něj náskok 50 sekund.

První položku zvládl i Šlesingr, poslední vyčistil Krupčík a útočil s celkovým výsledkem tři na body. Do cíle finišoval Němec Lesser. S jednou minelou byl o 10 sekund pomalejší než Fourcade, ale o sedm rychlejší než Semenov. Šipulin byl už mimo medailové pozice.

Krčmář stejně jako Moravec vybílil patnáct cílů. Blížilo se velké drama. Moravec to zvládl opět bravurně. Na Fourcada měl 33sekundový náskok. Šlesingr na třetí položce jednou minul, ale závod měl také skvěle rozběhnutý. Stejně jako Johannes Bö, ktrerý odjel velmi razantně z druhé bezchybné střelby jako první.

Moravec dokonal ideální střelecké představení a čekalo se, na co to bude stačit. Ještě lépe jel na lyžích Šlesingr, ale celkový účet tři ho srazil v pořadí až do druhé desítky. Johannes Bö dvakrát chyboval, neomylný byl Američan Bailey a mírný náskok udržel až do cílové rovinky.

Výsledky vytrvalostního závodu biatlonistů na MS

1. Bailey (USA) 48:07,4 (0 tr. minut), 2. Moravec (ČR) -3,3 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -21,2 (2), 4. Lesser (Něm.) -32,0 (1), 5. Semenov (Ukr.) -38,6 (1), 6. Krčmář (ČR) -43,6 (0), 7. Šipulin (Rus.) -43,9 (2), 8. J. Bö -1:11,9 (2), 9. Birkeland (oba Nor.) -1:14,3 (1), 10. Weger (Švýc.) -1:22,8 (1), ...18. Šlesingr -2:26,5 (3), 32. T. Krupčík (oba ČR) -4:11,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 980, 2. Šipulin 647, 3. Schempp (Něm.) 613, 5. J. Bö 567, 5. Peiffer (Něm.) 519, 6. Björndalen (Nor.) 508, ...13. Moravec 391, 15. Krčmář 371, 22. Šlesingr 273, 52. Soukup 52, 56. Václavík 42, 79. T. Krupčík (všichni ČR) 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články