Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fourcade nedal ve sprintu nikomu šanci, Šlesingr dojel patnáctý

Oslo – Francouz Martin Fourcade zajel sprint na mistrovství světa v Oslu zcela suverénně - na střelnici ani jednou nechyboval, po trati letěl a zaslouženě získal zlato. Druhý skončil s odstupem téměř 27 sekund legendární domácí biatlonista Ole Einar Björndalen. Třetí dojel překvapivě Ukrajinec Sergej Semenov. Nejlepším z Čechů byl patnáctý Michal Šlesingr. Přímý přenos sprintu biatlonistek sledujte na ČT sport a našem webu od 14:00.

Martin Fourcade
zdroj: Reuters

"Spokojený snad můžu být jen s Michalem (Šlesingrem). Patnácté místo sice vypadá, že to není tak dobré, není to v top ten, což jsme si přáli, ale jsou za ním hvězdy jako Svendsen a podobně. Je to natřískané," upozornil kouč Ondřej Rybář.

Čeští biatlonisté potvrdili, že jim sprint v letošní sezoně nevychází. Michal Šlesingr minul jeden z dvaceti terčů, což ve vyrovnaném závodě a s průměrným běžeckým výkonem nestačilo na umístění lepší než ve druhé desítce. "Myslel jsem si, že i na trati mně to bude o poznání více chutnat, ale na druhou stranu výchozí pozici do stíhačky mám dobrou. Z toho mám radost a věřím, že to v neděli využiju," prohlásil Šlesingr.

Michal Krčmář byl na tom střelecky stejně jako Šlesingr, ale vinou pomalejšího běhu se umístil na 24. pozici. Dalším dvěma českým reprezentantům se závod nevyvedl, do nedělního stíhacího závodu pro nejlepší šedesátku proklouzli velmi těsně. Ondřej Moravec rozjel závod slibně, ale svou jinak oblíbenou střelbu vestoje totálně pokazil, minul třikrát a dojel až 59. Jaroslav Soukup se stejným počtem chyb skončil šedesátý.

"Už hodně dlouho jsem nedal trojku vestoje. První rána byla velmi těsná, rozhodilo mě to. Nemělo to žádný rytmus, za to bych si naflákal," uvedl Moravec. Český závodník v přípravě před MS laboroval s virózami, běžecky se ale na trati necítil špatně. "Ztráta je veliká, ale necítil jsem se, že bych strašně ztrácel," podotkl.

Moravec podle trenéra Rybáře rozjel závod výborně, ale jeho tradičně dobrá a rychlá "stojka" ho dnes zradila. "Přičítám to těm zdravotním problémům. Nezačal vůbec špatně, ale asi ho to stálo hodně sil nebo ztratil po té pauze koncentraci, protože sám chce podávat nejlepší výkony. Odešlo mu to nejstabilnější, co měl, což je mi líto," hodnotil Rybář.

Lídr Světového poháru Fourcade zvolil na rozdíl od mnoha svých soupeřů první startovní skupinu a výběr to nebyl vůbec špatný. Protivníkům nedal žádnou šanci – postupem času stupňoval tempo a na střelnici byl bezchybný. Vítězstvím navíc získal malý křišťálový glóbus za sprint.

Domácím fanouškům udělal největší radost Björndalen – ve svých 42 letech vybojoval svou 41. medaili na mistrovství světa. Překvapením závodu se stal Ukrajinec Semenov, který formu naznačil už v závodu smíšených štafet, kdy se dlouho držel na čele.

Výsledky sprintu mužů na MS v Oslu

1. M. Fourcade (Fr.) 25:35,4 min. (0 trest. okruhů), 2. Björndalen (Nor.) -26,9 (0), 3. Semenov (Ukr.) -27,6 (0), 4. J.T. Bö (Nor.) -35,5 (1), 5. Windisch (It.) -39,5 (1), 6. Garaničev (Rus.) -40,4 (1), 7. Peiffer -42,1 (0), 8. Schempp (oba Něm.) -43,8 (1), 9. Landertinger (Rak.) -46,0 (1), 10. Iliev (Bulh.) -52,2 (1), ...15. Šlesingr -1:09,5 (1), 24. Krčmář -1:25,4 (1), 59. Moravec -2:22,8 (3), 60. Soukup (všichni ČR) -2:27,5 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články