Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Předčasné finále. Farah i Bolt si představovali jinou rozlučku

Londýn – Historický den pro atletiku, dvě legendy opět na scéně. Sobota 12. srpna – večer, kdy běžel poslední závod Usain Bolt a kdy se s dráhou loučil Mo Farah. Mistrovství sice končí v neděli, sobota je ovšem předčasným finále. Dvě osobnosti, které Britové milují. Zatímco Farah doběhl "až" druhý, Bolt končil štafetu předčasně v bolestech. Nabízí se klišé, že atletika už nikdy nebude jako dřív. Pravda, která platí v každou myslitelnou chvilku. V tento okamžik působí ovšem tak nějak osudověji.

Od sobotního rozbřesku na ostrovech sportovní téma číslo jedna. Vážný konkurent startu Premier League.

Atletický šampionát spěje k vrcholu – pro Brity už v sobotu. Desetikilometrovým závodem s Mo Farahem to v pátek začalo, o osm dní později se příběh definitivně uzavírá. Podobně je to i s Boltem. Jamajčan je v Londýně jako doma.

Na Bolta zaostřují desítky tisíce očí už od rána. Stalo se snad někdy, že by na dopolední program byl plný stadion? Šedesát tisíc lidí táhne jedno jméno. Bolt a jeho jamajská parta s přehledem postupuje do finále. I když čas bude třeba vylepšit, aby to byla opravdu zlatá rozlučka.

Farahovo sólo nastává krátce po čtvrt na devět večer místního času. "Bylo by to vskutku úžasné," řekl Farah o případném zisku čtvrtého zlata v této diciplíně na MS v řadě. "Nemám nic jistého. Viděli jste Usaina Bolta. Bylo by krásné vidět ho zvítězit, ale nestalo se. Nikdo vám nic nedaruje, nezáleží na tom, kdo jste, třebaže Usain Bolt," dodal v předvečer finále.

Publikum mělo o svém vítězi zcela jasno a jasno bylo úplně všem krátce po půl deváté místního času. Jenže oproti tužbám se Farah nerozloučil jako vítěz. Přemohl ho Etiopan Muktar Edris.

Farahova opatrnost byla na místě. Vyhrával od světového šampionátu v Tegu v roce 2011, ale tentokrát našel přemožitele. "Bylo to úžasné. Byla to dlouhá cesta a bylo to neuvěřitelné," podíval se na svou skvělou kariéru čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný světový šampion.

Pro Edrise měl jen slova chvály a repektu. "Takticky jsem se pokoušel pokrýt každý krok. Měli jasný plán: jeden z nich se obětoval pro druhé. To je to, co dnes udělali, a ten lepší muž zvítězil."

Nešťastné sbohem

Bolt měl co dělat a nezáleželo zdaleka jen na jeho schopnostech. Štafeta je týmový závod, rozhodují drobnosti v běhu každého ze čtyř členů, každá sebemenší chyba na předávce. Zlobit budou zase američtí nezmaři i skvěle seběhaní domácí atleti.

Cesta z rozcvičovacího stadionu se neobvykle protahuje, start má drobné zpoždění. Výstřel. Američané s Brity bojují v čele, Jamajka má drobnou ztrátu. Bolt přebírá kolík jako třetí, ale do cíle ho nedonese. Bolest a pád.

Je nám líto, video expirovalo.
Poslední závod Bolta: Zranění a nedokončená štafeta

Zatímco fanoušci oslavují své vítěze, pro Bolta dorazili lékaři s vozíkem. Nakonec odchází po svých, ale tentokrát bez gest a bez tanečků.

"Ne, tohle není cesta, jak byste chtěli skončit šampionát," napsal Bolt později na Snapchatu. "Nechal jsem na dráze všechno jako vždycky. Promiňte mi, že jsem nemohl říci ahoj všem nebo něco takového. Ale budu v neděli na stadionu a přijdu vám říct goodbye."

Nepovedené rozlučky litují Boltovi parťáci ze štafety i jeho největší soupeři. Justin Gatlin doufá, že Bolt ještě neřekl poslední slovo. "On se za rok za dva vrátí a bude připraven. Má vášeň pro sport, miluje fanoušky a fanoušci milují jeho. To je něco, co nemůžete jen tak opustit," zdůraznil Gatlin.

Farah zkusí štěstí na dráze v nejdelší běžecké trati. A Bolt? Nechme se překvapit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články