Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Zahájení MS v atletice: Medailové nápravy i plný olympijský stadion

Londýn – Atletický svátek v Londýně začal ve stínu medailových náprav z minulých světových šampionátů. Hned několik sad cenných kovů tak dostalo nové majitele. (více čtěte zde) Šéf Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe ubezpečil, že dělá se svými spolupracovníky vše pro to, aby se napříště už medaile do špatných rukou nedostaly. To vše za potlesku desítek tisíc fanoušků, kteří si našli cestu na olympijský stadion v parku královny Alžběty.

MS v atletice 2017 startuje
zdroj: ČTK/AP

Zahájení mistrovství světa v atletice začalo oproti původním předpokladům za přítomnosti poměrně prořídlých ochozů. Organizátoři už po letních olympijských hrách v roce 2012 snížili kapacitu z osmdesáti tisíc na nynějších šedesát tisíc, nicméně hlediště se nakonec přece jen stihlo za několik málo minut zaplnit téměř do posledního místa.

Diváci tak mohli nejdříve přihlížet nástupu sboru oděného do červeno-černých barev, které na úvod vystřihlo hit od Avicii s názvem Wake Me Up. Když se na ploše objevil Coe, kdekdo mohl předpokládat, že bude následovat úvodní řeč. Jenže po diskvalifikaci atletek z MS 2011 a 2013 přišel na řadu v minulých měsících avizovaný medailový ceremoniál, který se týkal hned pěti disciplín. (více čtěte zde)

Sadiq Khan, Sebastian Coe a princ Andrew
zdroj: ČTK/AP

Coe nešetřil emocemi a ubezpečil, že IAAF má technologie a anti-dopingovou kontrolu pro to, aby medaile pro příště našly jen správné majitele.

Předseda organizačního výboru letních olympijských her 2012 v Londýně také zavzpomínal na pět let starou monstrózní sportovní akci. "Je to fantastické se sem vrátit. Rozeznávám dokonce i některé dobrovolníky, kteří tu tenkrát byli a na Hrách se podíleli. Znamená to pro mě hrozně moc se sem vrátit, je to příjemné a jsem hrozně rád," uvedl Coe.

Dvojnásobný olympijský vítěz Coe je spokojen, že se na světový atletický šampionát dobře prodávají vstupenky, na páteční program bylo například vyprodáno. "Tohle je ta největší atletická akce a doufáme, že se na ni bude dlouho vzpomínat," řekl Coe, jehož na podiu vystřídal princ Andrew, syn královny Alžběty II.

Medailový ceremoniál orámovaly šlehající ohně, nechyběla ani a capella verze britské hymny v podání finalistky sedm let starého britského X-Factoru Rebeccy Fergusonové a další emotivní vystoupení, tentokrát starosty britské metropole Sadiqa Khana.

Po jeho slovech o smyslu akce a londýnské otevřenosti pro každého propukl silný potlesk. Ten se záhy přetvořil v mexickou vlnu, jež několikrát oběhla stadion, na kterém normálně hrají nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž Premier League fotbalisté West Ham United.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články