Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Špotáková: Rozhodně si najdu trenéra na techniku

Peking - Oštěpařka Barbora Špotáková si podruhé po posledním pokusu v oštěpařském sektoru v Ptačím hnízdě klekla. Na rozdíl od olympijských her v Pekingu, kde nevěřícně sledovala svůj zlatý pokus, si tentokrát skryla hlavu do dlaní. Naděje na medailový úspěch na světovém šampionátu se rozplynula dříve, než se čekalo – ještě před užším finále. Po deseti letech nezískala na velké akci medaili. Pár minut po vypadnutí už mluvila o potřebě najít si nového trenéra.

Sport
zdroj: ČT4

"Zažila jsem tady nádherný příběh v roce 2008, ale život není o opakování stejných věcí," prohlásila čtyřiatřicetiletá oštěpařka. "Byla jsem na kolenou, příběh se trochu opakoval," uvedla. Jen s tím rozdílem, že před sedmi lety hodila o více než jedenáct metrů dál. "Ale já jsem tomu už od začátku moc nevěřila. Byla jsem hrozně unavená. Rio de Janeiro. To je moje odpověď," řekla k olympijským hrám, na kterých bude útočit na třetí zlato.

V Pekingu ji prý trochu zničila dlouhá aklimatizace. Původně si chtěla odpočinout od rodinných povinností, ale nakonec se ukázalo, že to nebylo nutné. "Chyba. Já se nepotřebuju aklimatizovat deset dní. My matky nepotřebujeme vlastně žádnou aklimatizaci. Když ve tři ráno vstaneš, tak jedeš," prohlásila. "Tady deset dní ležím na pokoji a to je mi k ničemu. Doma nemám den a noc. Tady čumím do zdi. Pátý den byl dobrý, ale potom to odešlo," líčila.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhlížím se i po zahraničním trenérovi, připustila Špotáková

Důležité je Rio

Špotáková se na podzim dlouho rozhodovala, co dál se svou kariérou. Její kouč Jan Železný nechtěl být podepsán pod výkony světové rekordmanky, pokud nepojede v zimě na dva měsíce do Afriky trénovat. Matka dvouletého Janka měla svou hlavu, dala přednost rodině, nechtěla ji dělit. Říkala si dokonce, že když to nepůjde, na MS do Pekingu nepojede. Jenže i když začátek sezony byl neslavný, její průběh ukázal, že je připravena dobře.

"Nebudu smutnit, já jsem se tak rozhodla, teď z toho vyvodím důsledky a strategii na další rok. Pro mě je důležité Rio," uvedla. "Jsou to dnes pro mě důležité zkušenosti, ze kterých něco vyvodím pro příští rok. Rozhodně si najdu trenéra na techniku," rozhodla se.

Nějaké plány už má. Už má i jména a mezi nimi by mohl figurovat také Železný. Jenže ten ze svých požadavků neustoupí. A Špotáková nejspíš také ne. "Přeci Lukášovi (otec) nevezmu na dva měsíce Janečka," řekla jasně a zaleskly se jí u toho oči. "Nebudu říkat nic. Času je dost. Musím to ucelit. Já začínám trénovat v listopadu, v prosinci beru oštěp, času je dost," konstatovala.

"Trochu se rozhlížím, musím asi i dál než v České republice. Musím s tím něco dělat, ideální to není," přiznala v rozhovoru pro Českou televizi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články