Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Atletika jako týmový sport, tak ji vnímají Američané

Peking - Atletika je individuální sport, ale, málo platné, provozuje se v týmu. Špičkový závodník má za sebou silný realizační tým, trénuje a připravuje se také v týmu. A na mezinárodních akcích vystupuje jako reprezentant své země, jako součást týmu, pro který bojuje o maximální výsledek. Na vrcholných soutěžích bývá nejsledovanějším týmem výprava Spojených států amerických.

Reprezentace USA
zdroj: ČTK autor: David Lukšů

"Udělám všechno pro to, abych po finálovém závodě stál na stupních vítězů a vybojoval medaili pro USA," deklaroval na tiskové konferenci v Pekingu oddanost svému týmu Christian Taylor. A buďte si jisti, že olympijský šampion v trojskoku nemluví ve frázích. Před loňskou sezonou radikálně měnil techniku skoku, rozhodl se prohodit odrazové nohy. Tak riskantní krok si žádal věnovat se vlastní přípravě na sto procent. Jenže Christian v té době předvedl nečekaně skvělý výkon na 400 metrů – a byl nominován do amerického týmu na štafetový Světový pohár. Ačkoli měl v té době spoustu starostí s přípravou na svou individuální disciplínu, s účastí v týmové soutěži neváhal. Americké štafetě pak pomohl k vítězství v rekordu soutěže.

Superhvězdou výpravy USA je v Pekingu Allyson Felixová. S osmi zlatými se pyšní nejlepší medailovou bilanci v historii mistrovství světa. Jako univerzální sprinterka měla možnost startovat na 200 i 400 metrů. Vzhledem k nabitému programu těchto disciplín zvolila jen delší trať. Štafety se ale rozhodla zvládnout obě. "Plánuji to, ale rozhodnutí je na naší trenérce," uvedla Felixová. "S holkama (ze štafety) pracujeme tvrdě a klape nám to, teď už jsem tam nejstarší," culila se. "Jako individuality jsme vynikající, pro štafetu je ale důležité i to, když vytvoříme dobrý tým." Týmové soutěže dají Felixové pořádně zabrat, rozběhy i finále obou štafet se uskuteční v rychlém sledu během příštího víkendu.

Spojené státy americké jsou historicky nejúspěšnějším atletickým týmem. Na dosavadních čtrnácti světových šampionátech vybojovali 301 medailí, v pořadí druhé Rusko má ve sbírce o 58 cenných kovů méně. Do Pekingu přivezli Američané soudržnou a ambiciózní výpravu v počtu 130 atletů, kteří se představí ve všech sedmačtyřiceti disciplínách šampionátu. Z předchozího mistrovství světa v Moskvě obhajují 25 medailí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články