Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Nezdar na startu MČR ho neodradil. Jakeš teď chce v rallye pokračovat s čistou hlavou

Praha – Závodník Miroslav Jakeš obsadil na Rallye Český Krumlov třetí místo a zůstal tak za prvním Janem Kopeckým a Václavem Pechem. I tak je ale více než spokojený. Jakešovi nehrál do karet úvod mistrovství České republiky, kdy kvůli nehodě na Valašské rallye nestartoval na následující zastávce na Šumavě. Nakonec se ale jeho tým dokázal s nepřízní poprat. "Na nic lepšího se pomýšlet nedalo," zhodnotil.

Vůz Mirka Jakeše po nehodě na Valašské Rallye
zdroj: ČT sport

Na Valašsku skončil Jakeš v první rychlostní zkoušce, kdy havaroval. "Byla to asi přemotivovanost. Jel jsem s novým autem, nebyl jsem na to zvyklý. Ford funguje tak perfektně, že člověk ani nepociťuje rychlost, ve které jede. Bohužel jsme to přehnali velice brzo," uvedl poté, co si jeho automobil zaválel na vozovce nebezpečně vypadající sudy.

Přestože je při nehodě prvotní strach, zároveň však počítal škody na autě. "Stálo nás to víc, než jsme předpokládali. Rozpočet byl velice napjatý," přiznal teprve sedmadvacetiletý jezdec. V druhé soutěži na MČR proto nestartoval, přestože na Šumavu připravený byl. "Ale měli jsme problém s financemi. Ta rána stála něco navíc," dodal.

Na Rallye Český Krumlov začínal pozvolněji, na první erzetě zajel deváté místo, postupně se pak s Marcelou Ehlovou posouval vpřed. "Byly tam problémy s autem. Celou první etapu jsme ztráceli výkon. To bylo nepříjemné. Ale počítali jsme s tím od začátku, že takové tempo jako na Valašce nepojedu," vysvětlil.

Z hlediska medailových ambicí je ovšem letošní mistrovství zřejmě ztraceno. "Plány se přehodnocovat budou. Jestli budeme třetí či čtvrtí v mistráku, nikdo nám za to nic nedá. Budeme se snažit užívat každý závod, potrápit ty vepředu a na mistrák se neohlížet. Mohli bychom jet čistěji a bez tlaku v hlavě," uvedl Jakeš.

V Krumlově se počtvrté v kariéře radoval z vítězství Jan Kopecký, který si tak upevnil vedení v průběžném pořadí domácího mistrovství. "Honza má velký náskok jen tím, že je tovární jezdec a sedí v tom autě pořád," řekl Jakeš, který skončil o 2:22 minuty za ním. Kopecký útočí na třetí český titul v řadě a celkově pátý v kariéře.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

Druhý byl Václav Pech, pro něhož podle Jakeše bylo podstatné zejména to, že zná tuzemské tratě; vyhrál potřetí druhé místo v sezoně. "Je strašně zkušený a dokáže si auto perfektně nastavit. My se jim budeme snažit přiblížit," prohlásil závodník Fordu Fiesta R5.

"Zkušenosti hrají obrovskou roli. Je znát, když člověk jede poprvé a když potřetí. Už ale mám také něco odjeto, takže na to, že znají tratě líp než já, se nechci vymlouvat," doplnil.

I tak ale z Českého Krumlova odjížděl spokojený. "Určitě, protože jsme jeli teoreticky první závod. Nedalo se pomýšlet na nic lepšího," řekl Jakeš, který se už chystá na čtvrtý díl MČR Agrotec rallye Hustopeče, jež se pojede 16. a 17. června. "Doufám, že na dalších závodech velkého mistráku budu. Rozpočet je napjatý, doteď sháníme finance, ale pevně doufám, že to zvládneme."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články