Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Stáje zbrojí na novou sezonu, monoposty představily McLaren i Ferrari

Woking/Maranello - S připomínkou slavné minulosti ukázal McLaren jako první z elitních týmů formule 1 vůz na novou sezonu mistrovství světa. McLaren zdůrazňuje obnovené partnerství s firmou Honda, která se s týmem z Wokingu spojila po 23 letech. V tradiční rudé barvě, ovšem s černými pruhy na bocích a zádi představila nový monopost i stáj Ferrari.

Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel s novým monopostem Ferrari
zdroj: AFP

V internetové prezentaci se střídají záběry starého monopostu McLaren-Honda, v němž dominovaly na přelomu 80. a 90. minulého století legendy Ayrton Senna a Alain Prost, s novým MP4-30, v němž chtějí na slavná léta navázat Jenson Button a navrátilec z Ferrari Fernando Alonso.

Monopost pro letošní sezonu je vyveden v černé a stříbrné barvě s červeným orámováním od nosu k zádi. V letech 1988 až 1992 získal McLaren s Hondou celkem osm titulů mezi jednotlivci a týmy a zvítězil ve 44 Velkých cenách. Na vyhranou Grand Prix čeká tým, kterému dodával od roku 1995 motory Mercedes, od listopadu 2012.

"Jsme připraveni na novou éru," uvedl mistr světa z let 2005 a 2006 Alonso, jenž přestoupil po sezoně z Ferrari. "Mým cílem je napsat další kapitolu ve společné historii McLarenu a Hondy," dodal Španěl, který se bude v McLarenu snažit napravit dojem z nevydařeného předchozího působení v roce 2007.

McLaren MP4-30
zdroj: EPA autor: Steven Tee

Ferrari připravilo na novou sezonu monopost v tradiční rudé barvě

Premiérové testování s novým vozem absolvuje Ferrari stejně jako ostatní stáje v neděli v Jerezu. "Už se nemůžu dočkat, jaký je pocit v něm jet," prohlásila nová posila Ferrari Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa, jenž po nevydařené sezoně odešel z Red Bullu, vytvoří ve Ferrari dvojici s Kimim Räikkönenem.

Nový monopost představil i tým Sauber, který má za sebou nejhorší sezonu v historii, když poprvé za 22 let nezískal v MS ani bod. V nadcházejícím ročníku to chce změnit s inovovanými modro-žlutými vozy C34 s motory od Ferrari a kompletně obměněnou dvojicí jezdců. Za volant usednou Švéd Marcus Ericsson a brazilský nováček Felipe Nasr.

Švýcarský tým se zaměřil především na tři oblasti: Výkon v pomalých zatáčkách, snížení hmotnosti a stabilitu brzd. Stejně jako další stáje, které zatím nové monoposty představily, má i vůz Sauber plošší nos, odpovídající upraveným technickým předpisům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články