Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vettel se může stát počtvrté za sebou mistrem světa

Suzuka (Japonsko) - Král současné formule 1 Sebastian Vettel má v neděli první šanci zajistit si titul letošního mistra světa. Pilot Red Bullu má v čele průběžného pořadí náskok 77 bodů, a pokud jich v japonské Suzuce získá o 23 více než druhý Španěl Fernando Alonso, může začít slavit čtvrtý triumf v seriálu za sebou. Něco podobného dosud dokázali jen dva piloti - Michael Schumacher a Juan Manuel Fangio.

Vettel získá titul v případě, že vyhraje a Alonso dojede nejlépe na devátém místě. "Snažím se na to nemyslet," řekl německý pilot před Velkou cenou Japonska. "Uvědomuji si, že jsou tady nějaká očekávání, protože se teď dařilo. A i když se mi Suzuka líbí, nemusím zde vyhrát," podotkl Vettel, který ovládl poslední čtyři závody šampionátu.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner nepočítá s tím, že by Vettel mohl v Japonsku slavit titul. "Pravděpodobnost, že jej získáme, je velmi malá. Kdy dojíždí Alonso devátý?" poukázal Horner na fakt, že šestadvacetiletý závodník ještě nemá všechny karty ve svých rukou. "Pokud vyhrajeme, tak je mi jedno kde. Hlavně, abychom vyhráli," řekl Horner realisticky. Vettel by pak měl na zisk titulu ještě čtyři pokusy, proto prakticky nikdo nepředpokládá, že by se mu to nepodařilo.

Složitou situaci si uvědomuje i Alonso, který se ale nevzdává. Už jen to, že v současnosti stále patří mezi kandidáty na titul, považuje za zázrak. "Pokud by se někdo začal teď zajímat o F1 a řekli mu, že to červené auto s modrou přilbou bojuje o titul mistra světa a je druhé, tak by řekl, že to není možné," poukázal Alonso na dominanci svého soka v posledních závodech. "Předešlých patnáct závodů bylo zázrakem a my se pokusíme o zázrak i v dalších pěti," řekl.

Dvaatřicetiletý Španěl v Japonsku už dvakrát vyhrál, zopakovat to letos ale bude hodně těžké. "Musíme být realističtí. Předpokládám, že do závodu vyrazím tak z pátého až osmého místa (na roštu). To je normální. Potřebujeme být ve formě hlavně v neděli. Naší výhodou je, že se nám daří zvolit správnou strategii," dodal Alonso.

Pořadí MS (po 14 z 19 závodů):1. Vettel (Něm./Red Bull) 272 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 195, 3. Räikkönen (Fin./Lotus) 167, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) 161, 5. Webber (Austr./Red Bull) 130, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 122, 7. Massa (Braz./Ferrari) 89, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 72, 9. Button 58, 10. Di Resta (Brit./Force India) 36.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 402, 2. Ferrari 284, 3. Mercedes 283, 4. Lotus 239, 5. McLaren 81, 6. Force India 62, 7. Sauber 31, 8. Toro Rosso 31, 9. Williams 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články