Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dožene Alonso v počtu titulů Vettela? Formule 1 startuje v Austrálii

Praha – Získá Sebastian Vettel v šestadvaceti letech čtvrtý titul mistra světa a vstoupí definitivně mezi legendy formule 1? Nebo se mu počtem titulů vyrovná další velký talent tohoto motoristického odvětví a rival německého šampiona, Španěl Fernando Alonso? Odpověď naznačí už první závod nové sezony mistrovství světa formule 1 - Velká cena Austrálie. Obě tréninkové jízdy ovládl Vettel.

Němec Adrian Sutil z Force India při závěrečném předsezonním testování v Barceloně
zdroj: Getty Images autor: Ker Robertson

"Musím říct, že jsem nikdy neprožil takovou zimu, po níž bych ani trochu netušil, co se bude při závodech dít," řekl minulý týden Vettel po závěrečném testování svého vozu Red Bull. Úřadující světový šampion testy dokončil bez výrazně rychlých časů.

Vettel je nejmladším trojnásobným světovým šampionem, nejmladším bodujícím závodníkem, nejmladším mužem na stupních vítězů, nejmladším vítězem závodu i nejmladším mistrem světa. Nikomu se zatím nepodařilo získat čtyři tituly před dosažením třiceti let věku, nyní pětadvacetiletý Vettel má velkou šanci.

Nejlepší jezdci F1 podle počtu titulů mistra světa:

Michael Schumacher7 - Michael Schumacher (Německo)
5 - Juan Manuel Fangio (Argentina)
4 - Alain Prost (Francie)
3 - Jack Brabham (Austrálie), Jackie Stewart (Velká Británie), Niki Lauda (Rakousko), Nelson Piquet, Ayrton Senna (oba Brazílie), Sebastian Vettel (Německo)

Vettelovým kolegou v týmu Red Bull bude opět Australan Mark Webber, který byl loni celkově šestý, ale předtím zaznamenal v celkové klasifikaci dvakrát za sebou třetí příčku. V Melbourne navíc určitě touží po pódiovém umístění, na které na domácím okruhu ještě nedosáhl.

Vedení jeho týmu, vítěze Poháru konstruktérů z předchozích tří let, se domnívá, že karty budou rozdány podobně jako v uplynulé sezoně. "Neřekl bych, že dojde k nějakým překvapením," uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

O celkový triumf se asi Red Bull bude znovu přetahovat s Ferrari a jeho lídrem Alonsem, který loni dokázal s Vettelem bojovat, ačkoli měl evidentně pomalejší auto, a nakonec prohrál jen o tři body. Španěl si monopost na novou sezonu nemůže vynachválit.

"Je to auto z jiné planety oproti tomu loňskému. Loni jsem jezdil nejlépe v kariéře a věřím, že to letos bude ještě lepší," řekl dvojnásobný mistr světa Alonso, kterého šéfové týmů loni zvolili nejlepším jezdcem.

V Melbourne bude soupeřit dvaadvacet jezdců z jedenácti týmů, do seriálu již nezasáhne sedminásobný mistra světa Michael Schumacher, který definitivně ukončil kariéru.

Od roku 1996, kdy se australská Grand Prix jezdí v Melbourne, se její vítěz stal mistrem světa v jedenácti ze sedmnácti případů.

"Se závodem v Melbourne mám velké zkušenosti, třikrát jsem tu vyhrál a tohle místo prostě miluji. Není lepší, kde by mohl šampionát začínat," uvedl Brit Jenson Button, který v Austrálii vyhrál čtyři z posledních pěti ročníků.

Očekávání budí přestup dalšího exmistra světa Lewise Hamiltona do Mercedesu na místo Michaela Schumachera. Britský šampion z roku 2008 v testech jezdil překvapivě rychle, ale přílišný optimismus brzdí.

"Není to tak, že bychom byli nejlepší, ale rozhodně to také není tak, že bychom měli jezdit vzadu. Určitě jsme schopni občas vyhrát a pravidelně sbírat body," vypozoroval z testů nový kolega Nika Rosberga.

Fotografie monopostů z předsezonního testování 1. března v Barceloně:

Hamiltona v McLarenu nahradil třiadvacetiletý Sergio Pérez, který vloni vybojoval pro Sauber dvě druhá místa a jedno třetí a celkově skončil desátý. Zkušenosti v třetím týmu loňského pořadí Poháru konstruktérů představuje o deset let starší bývalý mistr světa Jenson Button.

Druhá sezona po návratu do F1 čeká Kimiho Räikkönena, jezdec týmu Lotus loni skončil celkově třetí. "Půjdeme do prvního závodu a tam uvidíme, kam se zařadíme. Chceme to zvládnout lépe než vloni. V sezoně jsme byli rychlí, ale na titul to nestačilo, takže musíme zrychlit," konstatoval Räikkönen.

Přehled konstruktérů a jezdců letošní sezony mistrovství světa vozů F1:

Druhá sezona po návratu do F1 čeká Kimiho Räikkönena, jezdec týmu Lotus loni skončil celkově třetí. "Půjdeme do prvního závodu a tam uvidíme, kam se zařadíme. Chceme to zvládnout lépe než vloni. V sezoně jsme byli rychlí, ale na titul to nestačilo, takže musíme zrychlit," konstatoval Räikkönen.

Šampionát přinese jen málo novinek, mezi něž patří například nové pneumatiky Pirelli, s nimiž se podle testů jezdci rychle sžili. Nepojede se Velká cena Evropy, kterou loni hostila Valencie, a kalendář šampionátu tak čítá celkem 19 velkých cen. Mistr světa bude znám nejpozději 24. listopadu v Brazílii.

Tréninky v Austrálii vyhrál Vettel

První tréninkové jízdy v Melbourne ovládl mistr Sebastian Vettel, nejrychlejší čas zaznamenal v obou dnešních sekcích. Dopoledne za sebou o 78 setin nechal Felipeho Massu z Ferrari, v tradičně výrazně rychlejší druhé části se k němu nejvíce přiblížil týmový kolega Mark Webber, který ztratil 264 tisícin.

Vettelův rival z Ferrari Alonso byl o 840 tisícin pomalejší a zařadil se na šesté místo za piloty Lotusu Räikkönena a Grosjeana. Třetí nejlepší čas dne zajel Nico Rosberg s mercedesem, pro něhož ale druhý trénink skončil předčasně kvůli problémům s převodovkou.

Program velkých cen (VC) mistrovství světa vozů F1:

Zdroj
ČTK, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články