Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hodnocení Ivo Kaštana: Valtrův úspěch, ústup Kamazů a fenomén Peterhansel

Praha - Dakar 2016 skončil, nyní je čas na rekapitulaci výsledků. Z českých výkonů se pozitivně vyjímá především osmá příčka Jaroslava Valtra mezi kamiony. Na solidní umístění dosáhli ovšem i další tuzemští zástupci, a to ať už mezi kamiony, automobily nebo motocykly. Host Dakarských ozvěn Ivo Kaštan zmínil v ČT i další úspěch legendy Stephana Peterhansela.

Jaroslav Valtr
zdroj: ČTK/PR/Buggyra autor: Martin Hůle

Kaštan hodnotil pozitivně především výkony kamionistů, a to především představení Jaroslava Valtra. Ten v poslední etapě udržel osmou příčku. "Když jsme sledovali první etapy, kde zajížděl okolo třicátého místa a měl potíže, tak to byla trochu nervozita. Myslím, že ani on tu desítku nečekal. Je to báječný výsledek jeho i Teamu Buggyra," poznamenal. "Netušil jsem, jestli není dvojka za Kolomým, ale ne. Do budoucna se máme na co těšit," dodal. 

Na Dakaru ovšem nezklamali ani ostatní čeští zástupci v kategorii - šestnáctý Martin Kolomý a sedmnáctý Tomáš Vrátný. "Těšil jsem se na boj Kolomého s Lopraisem, škoda, že ten tak brzy odpadl. Velkým překvapením je Macík, který si zpočátku vedl skvěle," řekl Kaštan, který se pozastavil i nad tím, že vítězný pilot kamionu značky Iveco De Rooy porazil více než o hodinu své konkurenty za volantem v minulosti dominantního Kamazu. "Je to zpestření - je hezké, že tam není ta dominance modrých barev. Kamaz šel příliš na jistotu a nakonec se to nevyplatilo," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Ocenil i výkony závodníků v autech, kde ve druhé desítce dojel Martin Prokop i Miroslav Zapletal. "Ty samé zkušenosti, jako má Prokop z WRC, má Zapletal z maratonského závodění - málokdo jede za rok tolik závodů jako on. Jel s vlastním autem, které vzniklo v Přerově, takže byl v té konkurenci svým způsobem první ze zbytku světa - tam je to samé mini, peugeot, toyota," uvedl Kaštan.

Příběhem Dakaru je i dvanácté vítězství Stephana Peterhansela. "De Rooy i Peterhansel, to jsou fenomální jezdci. Ve svých letech... Abyste vyhráli Dakar, tak musíte být fenomenální jezdec, a to Peterhansel je," ocenil úspěch Kaštan. Peterhansel má nyní na svém kontě šest vítězství mezi kamiony i automobily.

Ocenil taktéž výkon letos nepříliš výrazného Davida Pabišky. "I třicátá příčka je velký úspěch. Když se podívá na časový odstup od prvního místa... jel dobře," podotkl. Kategorii motocyklistů vyhrál poprvé v kariéře Toby Price.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články