Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Brněnský závod superbiků vyhráli Biaggi se Spiesem

Brno – Max Biaggi na aprilii byl nejúspěšnějším jezdcem brněnského závodu mistrovství světa superbiků. První jízdu vyhrál, ve druhé dorazil do cíle za vítězným Benem Spiesem (yamaha). Spies ovšem v dopolední první jízdě upadl. Domácí závodník Jakub Smrž (ducati) skončil v prvním závodě šestý a ve druhém devátý, překonal tak své maximum z Masarykova okruhu. V čele šampionátu zůstává jednička továrního týmu Ducati Norijuku Haga, který v Brně skončil osmý a šestý. Na druhého Spiese má ovšem již pouze sedmibodový náskok. Smrž v klasifikaci šampionátu spadl z osmého místa na desáté, předstihli jej Carlos Checa a Shane Byrne. Třídenní boje nejlepších jezdců v trénincích, kvalifikacích a závodech sledovalo dohromady 75 tisíc diváků.

Biaggi svými výkony opět ukázal, že má Masarykův okruh "v malíku". V součtu se závody MS silničních motocyklů, v němž dříve italský závodník jezdil, vyhrál v Brně již devětkrát. V Brně zároveň dosáhl Biaggi prvního superbikového vítězství po dvou letech.

"Je to fantastické. Nemohu tomu uvěřit. Brněnská trať je mojí nejoblíbenější. I když musím přiznat, že mi k vítězství dopomohl pád obou nejrychlejších jezdců z kvalifikace," řekl na tiskové konferenci Biaggi.

V první jízdě zprvu vévodili závodu Spies s Italem Michelem Fabriziem (ducati). Vzájemné soupeření se ale oběma stalo osudné, když se v pátém okruhu pokusil Ital Američana podjet, upadl a smetl mimo trať i Spiese. Kolize poslala do vedení Biaggiho, pomohla ale i Hagovi, který ještě není fit po pádu a zranění z předchozího závodu v Doningtonu. Japonec pak jel na jistotu a osmým místem si upevnil vedení v mistrovství světa.

Smrž vyrazil do závodu ze třetí řady, na startu ale zaváhal a propadl se na 17. místo. Postupně se ale prodíral kupředu, předjel i Hagu a tři kola před cílem i Brita Leona Haslama. Závěr odjel takticky a neriskoval. Před ním jedoucí Australan Troy Corser měl téměř pětisekundový náskok.

Ve druhé jízdě se Spiesovi podařilo ujet zbytku pole a zabránil tak opakování těsného souboje s Fabriziem. Pět kol před koncem se pustil do jeho stíhání Biaggi, jenž za sebou nechal Fabrizia. Riskantní jízdou závěr zdramatizoval, ale lídr se chyby nedopustil a vyhrál šestou jízdu z posledních osmi.

"Nechtěl jsem skončit jako v první jízdě pádem, proto jsem si dával pozor. Konec závodu byl dost těžký, Biaggi jel v Brně velmi dobře. Vítězství beru jako náhražku za nedokončenou první jízdu," uvedl Spies.

Smrž si dlouho udržoval jedenácté místo, které měl už na startovním roštu. Pomohly mu pády soupeřů, a když předstihl Australana Corsera, dostal se na devátou pozici.

"I když brněnská trať nepatří k mým oblíbeným, dosáhl jsem na ní životního výsledku. Škoda, že mi nevyšlo sobotní superpole. Kdybych startoval z první řady a držel se s nejlepšími, tak by se dalo bojovat i o stupně vítězů," zářil spokojeností Smrž. "Dvě umístění v desítce nejlepších jsou skvělý výsledek. Konkurence byla hodně nabitá. Hlavně jsem rád, že jsem prolomil konečně brněnskou smůlu," radoval se Smrž a výsledky označil za cennější než někdejší šesté místo v závodě MS stopětadvacítek. "Superbiky jsou o něčem úplně jiném," dodal.

Třetí místo a současně nejlepší letošní výsledek předvedl v Poháru FIM superstocků Ondřej Ježek. K umístění na stupních vítězů mu dopomohl v závěrečném kole pád vedoucího Francouze Maxime Bergera, který čtyři zatáčky před cílem otevřel cestu k prvenství Belgičanovi Xavieru Simeonovi na ducati.

Ježek na startu zaváhal, příliš přidržel spojku a ze čtvrtého místa po kvalifikaci se propadl na desáté. Postupně se ale probojoval zpět. "Jela mi velmi dobře motorka, je škoda počátečního zaváhání. Ale i tak mám z prvního letošního umístění na stupních vítězů velkou radost," řekl dvacetiletý brněnský závodník.

Až odvážný manévr v předposlední zatáčce před cílem závodu supersportů zajistil v tvrdém souboji čtyř jezdců vítězství Fabienu Foretovi z Francie na yamaze. Ten se dostal na první místo až tři kola před cílem, kdy po technických problémech odstoupil z prvního místa lídr průběžné klasifikace Brit Cal Crutchlow. Po technických problémech odstoupili Patrik Vostárek i Matěj Smrž, na posledním místě dojel Jiří Brož na hondě.

V závodě mistrovství Evropy superstocků do 600 ccm skončil na 16. místě sedmnáctiletý David Látr na hondě. Další domácí jezdec Michal Salač měl smůlu, když hned v prvním kole spadl a odstoupil. Vítězství vybojoval osmnáctiletý Belgičan Vincent Lonbois s yamahou.

Brněnští vítězové

Superbike, 1. jízda: Biaggi (Aprilia)
Superbike, 2. jízda: Spies (Yamaha)
Supersport: Forer (Yamaha)
Superstock 1000: Simeon (Ducati)
Superstock 600: Lonbois (Yamaha)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články