Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ferrari představilo nový monopost F60

Maranello - Ferrari dnes jako první z adeptů na titul představilo monopost, v němž jeho jezdci absolvují sezonu formule jedna. Vůz dostal název F60, jenž odkazuje na 60. rok týmu v mistrovství světa. V novém autě se dnes poprvé svezl Brazilec Felipe Massa, jenž v uplynulé sezoně ztratil mistrovský titul o jediný bod ve prospěch Lewise Hamiltona z konkurenčního McLarenu.

F60 si dnes odbyl svůj debut netypicky na okruhu v Mugellu, protože tradiční představovací akci na domácí dráze ve Fioranu zmařily sněhové podmínky.

Největší změny oproti loňskému modelu se na novém monopostu týkají aerodynamiky. Přední křídlo je širší, zadní zase užší a vyšší. Massa byl rozměry vozu F60 překvapen. "Myslel jsem, že bude obrovský s tím velkým předním křídlem, jaké bylo ve formuli před deseti lety. Místo toho je docela malý, skoro jako auto ve formuli 3," uvedl vicemistr světa.

Vůz zároveň obsahuje systém obnovování kinetické energie (KERS), jenž je od letoška ve formuli povolen. KERS hromadí a ukládá energii získanou při brzdění a znovu ji využívá při akceleraci.

První oficiální testy nového vozu absolvuje Ferrari společně s ostatními týmy 19.-22. ledna v portugalském Portimau.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články