Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Macháček na Dakaru stále vede, Loprais dojel třetí

La Serena (Chile) - Josef Macháček slavil v osmém dílu Rallye Dakar třetí etapové prvenství v kategorii čtyřkolek a upevnil si mezi patnáctkou zbývajících účastníků celkové vedení, do kterého se na své yamaze dostal před sobotním dnem volna. Premiérové "medailové" umístění v letošním ročníku vybojoval Aleš Loprais s tatrou, který skončil třetí.

Rallye Dakar
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Českou jedničkou mezi kamiony je na šesté pozici stále Marek Spáčil s liazem. Podle informací na svém webu ale musela jeho posádka absolvovat etapu pouze na přední náhon kvůli zadřenému ložisku, a tak má před tatrovkou Tomáše Tomečka k dobru už jen sedm minut.

"V etapě jsme museli několikrát překonávat těžké brodění přes řeku a byla to srdcová záležitost přilítnout k brodu, nesundat nohu z plynu a modlit se, aby se to uprostřed řeky nešprajclo," uvedl Spáčil. "Největší problémy nám dnes dělaly téměř trialové výjezdy, úzké kaňony a průrvy v drsných horách."

Mezi automobilovými jezdci zaútočil na umístění v elitní desítce Miroslav Zapletal, který v mitsubishi zajel jedenáctý čas. Celkově zůstali s navigátorem Tomášem Ouředníčkem na třináctém místě.

Svoji suverenitu potvrdily v pokračování soutěže na chilském území volkswageny. Na trase z Valparaisa do La Sereny si upevnil vedení dalším etapovým triumfem Španěl Carlos Sainz, do pátého místa narušil nadvládu německých vozů jen čtvrtý Nani Roma s mitsubishi. Zapletal zaostal na 248 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce o 33 minut a od prestižní desítky v celkovém pořadí ho dělí zhruba hodinová ztráta.

V rallye pokračují i Jiří Janeček s Viktorem Chytkou, třebaže většinu volného dne strávili opravou své toyoty na trase sedmé etapy, navíc v těžko dostupném terénu. Do Valparaisa se dostali jen několik hodin před startem, přesto se v osmé etapě umístili v první padesátce.

Také lídr motocyklové kategorie Marc Coma ze Španělska zvýraznil své vedení, třebaže v osmé etapě se musel sklonit před obhájcem prvenství Cyrilem Despresem z Francie. Ten už se posunul na celkové třetí místo, ale na Comu ztrácí půldruhé hodiny. Druhý je s mankem 65 minut na lídra jiný Francouz David Fretigne, který s yamahou narušuje absolutní nadvládu strojů KTM.

Nejlepší z tria zbylých českých účastníků Martin Macek dosáhl na yamaze 16. času a celkově se probojoval do třetí desítky průběžného pořadí.

Soutěž kamionů vede Rus Firdaus Kabirov o tři minuty před krajanem Vladimirem Čaginem. Etapu ale vyhrál Nizozemec Gérard De Rooy s ginafem, který jediný ruské duo ohrožuje z několikaminutového odstupu. Ztráta ostatních se počítá na hodiny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články