Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Loprais zapadnul v Dakaru. Pomohli mu Češi

Buenos Aires - Posádku kamionu Aleše Lopraise již podruhé na dakarské rallye zachránili krajané. Na začátku soutěže se při technických problémech dostal do cíle druhé etapy jen díky pomoci Roberta Randýska a jeho kamionu. Problémy Lopraise čekaly i ve čtvrtek, když zapadnul v jednom ze solisek na trati měřeného úseku. Tentokrát mu pomohli Tomáš Tomeček i Marek Spáčil. Fanoušci dálkové rallye se tak opět přesvědčili, že vztahy mezi konkurenty nejsou tak špatné, jak se někdy může zdát.

Lopraisova žlutá tatra uvízla v místě, kde se následně uskutečnila velká záchranná akce. Nedaleko ní totiž zapadla i tatra Brazilce Andrého de Azevéda, kterou připravuje Tomeček. "Jeli jsme po relativně pevném podkladu, takže jsme u Aleše zastavili s tím, že se pokusíme jej vytáhnout. Za minutku přijel i Marek Spáčil se svou liazkou a zastavil také. Obě posádky natáhly lana a šly pomoct kopat klukům z Alešovy posádky," popsal v e-mailu začátek akce Tomečkův navigátor Radek Smolka.

Lopraise nakonec na druhý pokus vytáhli a následně se všichni vydali na pomoc De Azevédovi a dalšímu kamionu MAN, jenž na stejném místě zapadl také. Postupně jim v součinnosti pomohli a všichni se opět mohli vydat na trať. "Je jasné, že bez pomoci druhého kamionu se kamion sám ze soliska nedostane," prohlásil Loprais a na svých stránkách poděkoval posádkám za pomoc při vyprošťování.

"Byla to šťastná souhra náhod - tři tatry, jeden liaz, české posádky (André a Maykel prominou). Vzpomněli jsme si všichni na začátky české účasti na Dakaru, kdy pod křídly Motokovu startovaly tyto dvě značky a zahájily tak přes dvacet let trvající tradici účasti v kategorii kamionů," uvedl Smolka. Do cíle nakonec z české trojice dojel v nejlepším čase devátý Spáčil, následován Lopraisem a Tomečkem. V průběžném pořadí na tom je ale nejlépe šestý Tomeček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články