Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Sajfutdinov ve finále Zlaté přilby vedl 11 kol a při svém debutu zvítězil

Pardubice – Vítězem 68. ročníku Zlaté přilby se na pardubickém plochodrážním stadionu stal debutant Emil Sajfutdinov. Ve výtečně obsazeném finále, které se po pádu ex-vítěze Nickiho Pedersena muselo opakovat, byl rychlejší než Rune Holta a Martin Smolinski. Čeští jezdci došli jen do čtvrtfinále a poprvé po bezmála dvaceti letech tak nezávodili o místa mezi nejlepšími. Rozlučku se Zlatou přilbou si odbyl Aleš Dryml, který po sezoně nejspíš ukončí kariéru.

V Pardubicích jezdci na začátek absolvovali čtvrtfinále, ve kterém Česká republika měla pětinásobnou účast. Kromě nasazených Aleše Drymla, Josefa France a Tomáše Suchánka do něj z vylučovacích skupin postoupili ještě Hynek Štichauer a Eduard Krčmář. O účast mezi nejrychlejší semifinálovou dvanáctkou bojovali ve čtyřech skupinách.

Dryml v té své narazil mimo jiné na suverénního Gregorze Zengotu a nakonec skončil na nepostupové páté příčce. Zkušený jezdec toužil ve své poslední Zlaté přilbě uspět a dostat se mezi nejlepší. V prvních dvou jízdách ale měl pomalý start a svou ztrátu už dohnat nedokázal. Po dojezdu v rozlučkovém gestu věnoval svou přilbu mladým příznivcům sportu, kteří závodu přihlíželi v první zatáčce.

Aleš Dryml
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Češi světové konkurenci nestačili

V dalším čtvrtfinále měl před třetí jízdou naději na postup Štichauer, ale nakonec stejně jako jeho zkušenější krajan skončil se šesti body až pátý. Napravit den pro české plochodrážníky mohl v závěrečné skupině Krčmář, potřeboval však získat pět bodů za vítězství – vůbec mu ale nevyšel start a nakonec také do semifinále neprošel. Všechny české naděje tak poprvé od roku 1997 ztroskotaly ve čtvrtfinále.

Semifinále tedy bylo bez Čechů, zato našlapané velkými jmény. Především první ze semifinálových skupin byla přehlídkou "kdo je kdo" v plochodrážním sportu – proti sobě jeli dvojnásobný vítěz Zlaté přilby Rune Holta, jednou vítězní Nicki Pedersen a Jurica Pavlic či favorizovaný Emil Sajfutdinov. Nakonec onoho "černého Petra" dostal loňský držitel prestižní trofeje Pavlic. Z druhého semifinále postoupili do velkého finále Max Fricke, Peter Ljung a Martin Smolinski.

Zlatá přilba 2016
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Velké finále se muselo opakovat

Šest nejlepších závodníků na velmi rychlé dráze závodilo o vítězství. Hodně záviselo na rozlosování startovních drah, neboť ta nejvzdálenější obvykle znamenala konec nadějí, naopak vnitřní dráha byla důležitou výhodou. Klíčovou úvodní zatáčku ale zvládl nejrychleji jiný jezdec, totiž debutant na Zlaté přilbě Sajfutdinov, který po pět kol vedl. Přibližoval se k němu ovšem zkušený Pedersen, jenž na soupeře v nájezdu do posledního okruhu tvrdě dotíral – svůj vlastní atak ale v zatáčce neustál, nebezpečně upadl na dráhu a ze stadionu v Pardubicích-Svítkově ho musela odvézt záchranka.

Velké finále bylo po kolizi zastaveno a nyní už jen pětice jezdců vystartovala znovu. Sajfutdinov znovu rozjel závod nejrychleji a ukázal, že jeho výkony nejsou náhodou. Na rozdíl od prvního finále tentokrát měl možnost absolvovat kompletních šest kol a při své premiéře na Zlaté přilbě zvítězil, když odrazil snahu Runeho Holty. Vedl tak všech nakonec jedenáct finálových kol. Na třetím místě dojel za pěstí pumpujícím vítězem a jeho zklamaným soupeřem Smolinski.

"Byl to neskutečně náročný závod, takže jsem moc rád, že jsem vyhrál. I proto, že jsem porazil Holtu, který to tady zná a už tady dvakrát vyhrál," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi vítězný Rus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články