Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

A zase Hamilton. Britský pilot vyrazí také v Monze z pole position

Monza (Itálie) – Nadvláda Lewise Hamiltona nad kvalifikacemi v letošní sezoně formule 1 pokračuje. Britský pilot ovládl souboj s časem i v Monze a do jedenáctého z dvanácti závodů vyrazí z pole position. Jezdce Mercedesu doplní v první řadě Kimi Räikkönen z Finska a nadějnou výchozí pozici pro domácí stáj Ferrari umocnil třetím časem Němec Sebastian Vettel. Až za ním skončil jeho krajan a Hamiltonův týmový kolega Nico Rosberg.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/PA autor: David Davies

Hamilton byl nejrychlejší v sedmé kvalifikaci za sebou, v této sezoně pouze ve Španělsku přepustil první místo na startu Rosbergovi. V kariéře ho jen jeden triumf dělí od završení padesátky kvalifikačních vítězství. V Itálii už z pole position vyhrál v roce 2012 a loni.

Lídr šampionátu a úřadující mistr světa Hamilton na superrychlém okruhu v Monze vyhrál i všechny tři předchozí tréninky. V rozhodující jízdě porazil Räikkönena o 234 tisícin sekundy. "Ferrari je blízko. Byl to dobrý souboj," řekl Hamilton.

Fin pro sebe rozhodl interní duel s Vettelem teprve potřetí v sezoně a rozdílem 54 tisícin, poprvé od čínské GP v roce 2013 bude stát v první řadě. Rosberg s Vettelem prohrál jen o 18 tisícin.

"Fantastický výsledek, jsme velmi blízko za Lewisem. Kdybychom závod dokončili právě tady v Itálii před ním, byl by to sen," řekl Vettel. "Sami jsme se trošku překvapili. Tohle byla letos pro náš tým nejlepší kvalifikace," neskrýval spokojenost i Räikkönen.

Rosberg s Vettelem prohrál jen o 18 tisícin. Na rozdíl od Hamiltona ale neměl k dispozici nejnovější motor, protože na tom se těsně před startem kvalifikace vyskytl nespecifikovaný problém. Musel se tedy vrátit ke staršímu agregátu. "Ten už má za sebou dost kilometrů. Jsem zklamaný. Jestliže na trati, na níž jednoznačně rozhodují motory, mám teď ten nejstarší motor, je to neštěstí," litoval Rosberg.

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:23,397, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,234, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,288, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,306, 5. Massa (Braz./Williams) -0,543, 6. Bottas (Fin./Williams) -0,730, 7. Pérez (Mex./Force India) -1,229, 8. Grosjean (Fr./Lotus) -1,657, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,920, 10. Ericsson (Švéd./Sauber) -2,817.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články