Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Startuje svátek plochodrážníků - jubilejní 60. ročník Zlaté přilby

Pardubice - V Pardubicích dnes začíná velký plochodrážní svátek tvořený třemi závody. Večer se jede na stadionu juniorský závod o Zlatou stuhu, zítra se bude v Pardubicích bojovat o titul juniorského mistra světa a v neděli je na pořadu závod o Zlatou přilbu.

Úžasné souboje mezi dvěma hvězdami ploché dráhy mohli diváci sledovat v sedmdesátých a na počátku osmdesátých let. S jedinou výjimkou se o vítězství v 13 ročnících Zlaté přilby za sebou podělili Olsen a český jezdec Jiří Štancl. Olsen byl nejlepší sedmkrát, Štancl pětkrát. Na stupních vítězů oba stanuli shodně desetkrát. 

Poslední český vítěz Tomáš Topinka se radoval v roce 1996. Poté vládli Zlaté přilbě Australané, kteří zvítězili v osmi z 11 závodů, čtyřikrát se zaskvěl Leigh Adams. Loni zvítězil Švéd Andreas Jonsson, který navázal na úspěchy svého krajana a předchůdce Tonyho Rickardssona, jenž v devadesátých letech triumfoval třikrát.

Úvodní ročník se v Pardubicích konal v roce 1929. Dráha, složená výhradně z levých zatáček, byla vytyčena na místním travnatém dostihovém závodišti. Teprve v roce 1964 se podnik přestěhoval do prostor plochodrážního stadionu v Pardubicích-Svítkově na tehdy škvárový ovál. 

Premiéru závodu ovládl Zdeněk Pohl na motocyklu značky Indian. Pouze napoprvé se závod uskutečnil bez zahraniční účasti, jinak jsou hvězdy světové ploché dráhy na startu pravidlem. Soutěž se vydařila a nad druhým ročníkem už převzal patronát premiér František Udržal. Pozlacenou trofej si odvezl cizinec - jugoslávský závodník Josef Antun Štrban na stroji BSA.

Třetí ročník poznamenala první vážná havárie, při níž Dán Niels Nielsen proletěl hrazením a zranil devět lidí. Později přišly ještě smutnější chvíle. Při závodech o Zlatou přilbu v uplynulých 59 ročnících zemřelo šest jezdců. Jeden z nejtragičtějších okamžiků zasáhl jubilejní 20. ročník v roce 1968. 

V pátém kole finálové jízdy po nevinně vyhlížejícím pádu domácího jezdce Luboše Tomíčka do něho zezadu narazil soupeřův stroj a způsobil mu zranění, kterým jeden z nejlepších tehdejších plošinářů v nemocnici podlehl. Na jeho počest se od roku 1969 jezdí na pražské Markétě den po Zlaté přilbě Tomíčkův memoriál. 

V roce 1937 se podnik nekonal kvůli finanční nouzi a přestávkám se nevyhnul ani v dalších letech. Nejelo se ve válečném období 1939-46, po třech poválečných ročnících se Zlatá přilba dokonce odmlčela na téměř celou dekádu (1952-60). 

Od roku 1961 se závodí bez přerušení. Zajímavostí je, že právě v tomto jediném roce se Zlaté přilby účastnili i jezdci na motokrosových strojích, kteří měli oproti plochodrážním speciálům výhodu jednoho okruhu k dobru. Ve výsledkové listině pak motokrosaři obsadili první tři místa a experiment se už nikdy neopakoval.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články