Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První noční GP Singapuru vyhrál překvapivě Fernando Alonso

Singapur - Španěl Fernando Alonso vyhrál v premiérové noční Velké ceně Singapuru, je to jeho letošní první vítězství, stejně jako pro stáj Renault. Druhý skončil Nico Rosberg, třetí pak lídr šampionátu Lewis Hamilton z McLarenu, který si tak upevnil svou pozici, protože jeho konkurent Brazilec Felippe Massa nebodoval. Ten sice vyhrál kvalifikaci, fatální chyba v boxech ho však v průběhu závodu posunula na poslední místo. Pro stáj Ferrari to byl celkově smolný víkend, Kimi Raikkonen totiž kvůli nehodě odstoupil čtyři kola před cílem.

O výsledku závodu rozhodly dvě události: nejdříve nehoda Nelsona Piqueta, po které vyjel safety car, a poté dramatická situace v boxech Ferrari, kdy Massa opustil své mechaniky s tankovací hadicí. Brazilský pilot pak musel zastavit a jeho tým zařízení odstranil, díky čemuž se propadl až na poslední místo.

Zmatek kolem safety caru pořádně promíchal pořadí, došlo i na několik penalizací za zajetí do boxů, když byla pit lane uzavřena. Do čela se tak dostal Fernando Alonso, který startoval až z patnáctého místa, protože ve druhé části včerejší kvalifikace měl poruchu a nemohl pokračovat a zlepšit svůj čas. Během závodu se Španěl posunul o čtrnáct míst dopředu a první místo si udržel až do cíle.

Kandidát na titul mistra světa Lewis Hamilton s McLarenem si po této GP může trochu oddychnout, jeho největší rival Massa z Brazílie nezískal ani bod, zatímco Brit si dojel pro třetí místo. Díky odstoupení druhého jezdce stáje Ferrari Kimiho Raikkonena se McLaren dostal na první místo i v Poháru konstruktérů.

Životní úspěch zajel Nico Rosberg s Williamsem, který skončil přes penalizaci průjezdem boxy na skvělém druhém místě.

Výsledky:

1. Alonso (Šp./Renault), 2. Rosberg (Něm./Williams), 3. Hamilton (Brit./McLaren), 4. Glock (Něm./Toyota), 5. Vettel (Něm./Toro Rosso), 6. Heidfeld (Něm./BMW), 7. Coulthard (Brit./Red Bull), 8. Nakadžima (Jap./Williams)

Pořadí MS: 1. Hamilton 84, 2. Massa (Braz./Ferrari) 77,3. Kubica (Pol./BMW) 64

Pohár konstruktérů: 1. McLaren-Mercedes 135, 2. Ferrari 134, 3. BMW-Sauber 120

Hlavní zprávy

Nejčtenější články