Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Tomeček potřetí ovládl závod do Dakaru. Cítíme se velmi bezpečně, říká

Dakar - Tomáš Tomeček s kamionem Tatra ovládl potřetí v kariéře závod Africa race, který vede po stopách původní dakarské soutěže. Navázal tím na vítězství z let 2011 a 2012, loni byl mezi kamiony druhý. Za "nový" Dakar by neměnil. Oceňuje zejména volnější africký terén.

Tatra Tomáše Tomečka
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Tomeček letos obhajoval celkové vítězství z roku 2011 a 2012. A závod se mu vyvedl náramně. "Od první etapy jsme byli vpředu a jeli způsobem start–cíl. Bylo to bezproblémové, Tatra fungovala bezvadně, také jsme ji chystali celý rok," pochvaloval si.

Dříve si vyzkoušel i "americký" Dakar, na Afriku ale nedá dopustit. "Když jsem byl v roce 2009 a 2010 v Americe, těžko se tam předjíždělo. Zatímco v Africe jsou prostory větší a trať si můžete vybírat. Je to taková větší svoboda," říká. A naráží tím na důvody, proč alternativa ke slavnějšímu závodu, navíc v původní trase, vznikla.

"Závod organizují bývalí závodníci, kteří jezdili v 70. a 80. letech bývalý Dakar. Jim se moc nelíbí jezdit do Jižní Ameriky, kde je terén trochu jiný než v Africe. Domluvili se s marockou, mauretánskou a senegalskou vládou a už šest let pořádají závod, který startuje v jižní Francii a končí v senegalském Dakaru," popisuje Tomeček.

Když se v roce 2008 Dakar zrušil a v následujícím roce přesunul do Jižní Ameriky, organizátoři argumentovali vyšší bezpečností a hrozícími teroristickými útoky v Africe. Tomeček však žádné problémy nepociťuje. "My se tam cítíme velmi bezpečně. Místní obyvatelé nás vítají, nebezpečí nikde necítím. To cítím spíš ze samotné jízdy, ale kvůli němu tam jezdíme."

Africa race je sice plnohodnotným závodem, oproti Dakaru je však teprve na začátku dlouhé cesty. Přesto již vyvstávají otázky, zdali si mohou v budoucnu konkurovat. "To ukáže čas, nechal bych to na organizátorech. Uvidíme za deset, patnáct let. Hodně záleží také na ekonomické situaci ve světě," uzavírá Tomeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se závodníkem Tomášem Tomečkem
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články