Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kresta bude útočit již na šestý triumf v Bohemia rallye

Mladá Boleslav - Dramatický souboj Romana Kresty a Václava Pecha o titul mezinárodního mistra České republiky v automobilových soutěžích bude v pátek a v sobotu pokračovat na Mladoboleslavsku a Liberecku. Sedmým podnikem seriálu je populární Rallye Bohemia, jeden z vrcholů domácí sezony.

Roman Kresta
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Po šesti soutěžích je na tom lépe Kresta, který má na svém kontě 222 bodů a vede o 21 bodů před Pechem. Jejich duel však ještě není zdaleka rozhodnut, i proto, že do konečného hodnocení se počítá jen šest výsledků devítidílného šampionátu. Oba mají na kontě tři výhry, Kresta však triumfoval na více bodovaných rallye. Předešlé dvě soutěže těsně vyhrál Pech. 

Favoritem Bohemie je Kresta, který tuto rallye už pětkrát vyhrál. Naposledy před rokem, kdy byl Pech druhý. "Jsem špatný statistik své kariéry, takže to, že jsem zde tolikrát vyhrál, jsem si uvědomil až na tiskové konferenci před rallye. Soutěž mám ale rád, po Barum rallye je mým druhým domácím podnikem," uvedl Kresta na svých internetových stránkách. 

Část kariéry strávil v továrním týmu Škoda Motorsport a s octavií WRC
vyhrál třikrát. Na nadcházející soutěži se Kresta představí s novým motorem ve svém mitsubishi. Vzhledem k tomu, že minulá rallye se jela před dvě týdny, měli mechanici na přípravu vozu minimum času. "Po problémech s motorem jsme museli dát nový agregát, který vyzkoušíme až v oficiálním shakedownu," řekl Kresta. 

Pech dokázal Bohemii vyhrát pouze jednou, v roce 2006. Dvakrát byl poté druhý. V pátek se postaví na start s cílem porazit potřetí za sebou Krestu. "Bylo by to pěkné, na začátku sezony jsem s Romanem prohrával. Vím ale, že v minulých dvou závodech jsem vyhrál o pár vteřinek i díky štěstí," řekl Pech MfDnes. Možnou psychickou výhodu připouští. "Určitě povzbudí, když vidíte, že se pomalu zlepšujete," přiznal. 

Do rallye je přihlášena kompletní česká elita, chybí jen Jan Kopecký, který se v první řadě věnuje startům v mezinárodním seriálu IRC. 

Při Bohemia rallye závodníci uctí památku jezdce Miroslava Levory a
navigátorky Pavly Třebínové, kteří tragicky zahynuli na předcházející
Horácké rallye v Třebíči. Posádky původně plánovaly, že páteční diváckou supererzetu na okruhu v Sosnové pojmou pouze jako show bez měření času, nakonec památku bývalých soupeřů uctí nalepením černých pruhů pod startovní číslo. 

Jubilejní 35. ročník rallye bude zahájen v pátek ve 13:30. V první etapě
čeká na posádky šest rychlostních zkoušek, v sobotu zbývajících osm. Vítěz bude znám kolem 16:30, i když oficiální cíl je až o dvě hodiny později.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články