Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nicki Pedersen ovládl plochodrážní Grand Prix ČR

Praha - Plochodrážní Grand Prix České republiky, třetí závod mistrovství světa, vyhrál v Praze Dán Nicki Pedersen před Australanem Jasonem Crumpem a Polákem Tomaszem Gollobem. Úřadující světový šampion Američan Greg Hancock dojel čtvrtý. Domácí zástupce Josef Franc, který startoval na divokou kartu, vypadl v semifinále a skončil v dnešním závodě celkově sedmý. 

Nicki Pedersen s trofejí pro vítěze
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Franc dosáhl životního úspěchu a zároveň první semifinálové účasti českého plošináře v seriálu Grand Prix od října 2008, kdy se podobný kousek povedl Lukáši Drymlovi. "Je to můj nejúžasnější výsledek a jsem za něj strašně šťastný," netajil Franc svoji radost.

Pedersen ve finále skvěle odstartoval a před svými dlouholetými rivaly si dojel pro třetí triumf na pražském oválu. "Cítím se velmi šťastný. Bylo pro mne dnes velmi důležité, jak jsem jezdil. Bylo velmi důležité, jak se mi podařilo odstartovat. Primárním cílem bylo dostat se do finále, ale to vítězství je určitě bonus," řekl Pedersen.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Markétě se radoval Pedersen

Rozjížděl se přitom pomalu a po dvou jízdách měl na kontě pouze dva body. "Udělali jsme několik úprav na motocyklu, ale ve finále byl klíčový dobrý start, to byl základ pro mé vítězství. Jsem teď fit a cítím se velmi dobře, dvakrát ze tří závodů Grand Prix jsem se dostal do finále, ale ještě je přede mnou dlouhá sezona," podotkl pětatřicetiletý Dán.

Základní část s dvaceti rozjížďkami patřila Crumpovi a naopak vůbec nevyšla dosavadnímu lídrovi šampionátu Jaroslawu Hampelovi z Polska, jenž si nedokázal proklestit cestu mezi semifinálovou osmičku. Tam se naopak překvapivě dostal Franc, který sice ve dvou jízdách nebodoval, ale zbývající tři vyhrál.

Nicki Pedersen
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Po vítězství na úvod přišly dvě nuly, ale poté Franc nadchl devět tisíc diváků v hledišti stadionu Markéta v rozjížďce číslo 15, kdy si i díky startovní pozici z vnitřku oválu připsal skalpy mistrů světa a velikánů ploché dráhy Crumpa, Golloba a Hancocka.

Následovala další vítězná jízda a postup do semifinále z šestého místa s devíti body na kontě, přičemž vedoucí Crump jich nasbíral 13. Právě Australan také opanoval první semifinále, spolu s ním postoupil Hancock, třetí dojel Švéd Antonio Lindbäck a Franc byl čtvrtý.

Hned v úvodním kole rozjížděk zasáhl do závodu i první náhradník Václav Milík, když naskočil za Dána Kennetha Bjerreho, jehož nepustily na start potíže s motocyklem. V konkurenci Hancocka, Fredrika Lindgrena a Bjärneho Pedersena však nebodoval. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články