Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vettel vyrovnal Mansellův rekord, vyhrál kvalifikaci v Abú Zabí

Abú Zabí - Sebastian Vettel vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí formule 1 a ziskem 14. pole position v sezoně vyrovnal rekord Nigela Mansella z roku 1992. Německý pilot týmu Red Bull při posledním pokusu o nejrychlejší kolo předstihl Lewise Hamiltona, který po pátečním programu ještě bezpečně ovládl i dopolední třetí trénink. S Buttonem bude v druhé řadě Vettelův týmový kolega Mark Webber, třetí linii na startovním roštu obsadili piloti Ferrari Fernando Alonso a Felipe Massa.

Sebastian Vettel
zdroj: AP Photo autor: Luca Bruno

Vettel pro sebe rozhodl kvalifikaci opakovaně na poslední možnou chvíli. Ve všech třech měřených částech za dlouho suverénním Hamiltonem zaostával. Brit v závěru ještě skvěle zareagoval na zlepšení krajana a týmového kolegy Jensona Buttona a o devět tisícin sekundy jej porazil. Těsně poté však své poslední měřené kolo dokončil bezchybný Vettel, v cíli byl o 141 tisícin rychlejší a celkově podevětadvacáté v kariéře vyrazí do závodu mistrovství světa z pole position.

Vettel nyní může v historickém pořadí Mansella ještě předstihnout příště v Brazílii, kde sezona vyvrcholí 19. závodem. Slavný Brit nicméně před 19 lety stanovil dosavadní rekord při pouhých 16 startech. Již dávno jistý mistr světa Vettel se už nyní osamostatnil ve statistice podle počtu startů z první řady - v ní bude letos stát už posedmnácté a odpoutal se od legendárních Ayrtona Senny (1989), Alaina Prosta (1993) a Damona Hilla (1996).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články