Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vettel poprvé vyhrál dramatickou VC Monaka

Monte Carlo - Sebastian Vettel z týmu Red Bull vyhrál dramatickou Velkou cenu Monaka formule 1, která byla kvůli nehodě několika jezdců krátce před koncem přerušena a později restartována. Vettel v době havárie hájil na velmi opotřebovaných pneumatikách těsné vedení před dotírajícími Fernandem Alonsem z Ferarri a Jensonem Buttonem z McLarenu. A první místo před nimi udržel i ve zbývajících pěti kolech po více než dvacetiminutové přestávce. Vettel vyhrál prestižní závod v Monte Carlu poprvé, vloni ve své mistrovské sezoně tu skončil druhý. Letos vyhrál pátou z šesti Grand Prix a upevnil si již tak suverénní vedení v šampionátu.

Vettel, Alonso a Button, trio jezdců s titulem mistra světa, z nichž v Monaku v minulosti nevyhrál jen Vettel, se v poslední třetině závodu seřadilo těsně za sebe, ačkoli použili každý jinou strategii. Vettel vyměnil pneumatiky jen jednou, přičemž pit stop se jeho týmu vůbec nepovedl a vítěz kvalifikace se po návratu zařadil až za Buttona. Alonso byl u mechaniků dvakrát a Button třikrát.


Německý lídr na stále se zhoršujících gumách nebyl nejrychlejší, ale jeho pronásledovatelé v těsných uličkách neměli šanci na předjetí. Trojice sama bez odporu soupeřů předjížděla pomalejší jezdce o celé kolo, než se přiblížila ke skupině sedmi vozů.

V ní právě v době spojení obou "vláčků" chyboval Adrian Sutil a o svodidla si poškodil zadní pneumatiku, čímž vyvolal zmatek mezi soupeři za sebou. Havárií na to doplatili Vitalij Petrov a Jaime Alguersuari, jejichž rozbitým vozům se tak tak vyhnuli všichni tři lídři. Na trať musel vyjet zpomalovací vůz, ale vzápětí byl závod přerušen i kvůli obavám o Petrovův zdravotní stav. Jezdec si stěžoval na bolesti nohou.

Po restartu se pořadí na medailových pozicích nezměnilo, za nimi ale dokázal druhý pilot Red Bullu Mark Webber ještě předjet Kamuie Kobajašiho. Safety car byl na trati už těsně před polovinou závodu po nehodě Felipeho Massy, který rozbil levou část svého ferrari v tunelu. Havárii předcházel souboj s Lewisem Hamiltonem, který při nepovedeném předjížděcím manévru zřejmě poškodil Massův vůz.



Prakticky ve stejném momentu zastavil s technickou závadou mercedes Michaela Schumachera, pětinásobného vítěze z Monaka. Německý pilot už pokaženým startem přišel o páté místo, které vybojoval v kvalifikaci, potom definitivně ztratil naději vylepšit dosud nejlepší šesté místo z předchozí Velké ceny Španělska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články