Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky nestačily na Nizozemsko a v osmifinále se utkají s Běloruskem

Osmifinálovou účast na mistrovství Evropy v Gruzii a Ázerbájdžánu už měly jistou, přesto si pozici do bojů o čtvrtfinále mohly české volejbalistky vylepšit proti Nizozemkám. To se jim však nepodařilo. Reprezentantky prohrály 1:3 na sety a v osmifinále se postaví Bělorusku.

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Už před závěrečným duelem skupiny měly české hráčky jistotu účasti v play-off. S Nizozemkami bojovaly o druhou příčku v "déčku", po počátečním náporu soupeřek a změnách v sestavě dokázaly favoritkám sebrat alespoň set. "Dokázaly jsme si, že i s nimi se dá hrát, to nám určitě pomůže," řekla smečařka Michaela Mlejnková Radiožurnálu.

Z Gandži se nyní český celek přesune do Baku a o čtvrtfinále se utkají s Běloruskem, které skončilo ve skupině B druhé za Itálií.  "Když budeme držet naši hru, solit servis a dodržovat to, co máme, tak určitě máme šanci," přidala nahrávačka Kateřina Valková.

Je nám líto, video expirovalo.
Ženská volejbalová reprezentace podlehla na ME Nizozemsku

Potřebný klid dodalo týmu pod vedením Zdeňka Pommera už odpolední vítězství Srbska nad Belgií (3:1), které připravilo Belgičanky o možnost předstihnout český tým na postupové příčce. "S postupem samozřejmě spokojenost, půl roku jsme se bavili o tom, že je to skupina smrti. Zůstáváme na zemi, ale v úterý určitě půjdeme bojovat o další postup," uvedl trenér Zdeněk Pommer.

Nizozemky však po dva sety prokazovaly, že patří k favoritkám celého turnaje. Byly lepší v útoku a po jejich rychlé bodové sérii zkraje druhé sady byly české volejbalistky bezmocné. Prohrávaly 21:25 a 15:25.

Trenér Pommer však vyrukoval s novou sestavou a hráčky ze střídačky neměl soupeř tak dobře "přečtené". Díky rychlým nahrávkám Valkové se začaly prosazovat středové hráčky i Mlejnková s Toufarovou. Odměnou za bojovnost byl zisk třetí sady (25:21).  "Byl to nesmírně bojovný výkon, celý zápas připomínal válku servisů. Do utkání jsme nevstoupili dobře, ale obrovská pochvala patří celému týmu, protože jsme se výborně vzájemně doplnili a dostali jsme soupeře pod tlak," řekl český kouč.

I ve čtvrtém dějství český tým dlouho vedl, z tempa ho vyvedl až sporný míč a od stavu 20:21 už dominovaly Oranjes. Jejich příštími soupeřkami budou Chorvatky. "Poslední set, kdy jsme je mačkali, rozhodly dvě tři malé nepřesnosti. Ale rozhodně na tenhle výkon budeme chtít navázat v dalších bojích," dodal Pommer.

České volejbalistky se i na šestém ME za sebou probojovaly dál ze skupiny, v roce 2005 na turnaji chyběly. V historii samostatné republiky byly nejlépe třetí v roce 1997 v Brně.

ČR - Nizozemsko 1:3 (-21, -15, 21, -22)

Rozhodčí: Zulfugarov (Ázerb.), Rapisarda (It.). Čas: 120 min. Diváci: 2000.

Sestava ČR: Kossányiová 4, Nachmilnerová, Kocmanová-Havlíčková 8, Havelková 14, Strušková 7, Vincourová 1, libero Dostálová - libero Vaňková, Purchartová 5, Mlejnková 11, P. Kojdová, Valková 2, Toufarová 9, Kohoutová 1. Trenér: Pommer.
Nejvíce bodů Nizozemska: Buijsová 17, Sloetjesová 16, Plaková 12. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články