Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Volejbalisté vstupují do evropského šampionátu, na úvod se střetnou se Slováky

Štětín (Polsko) - Volejbalové mistrovství Evropy už odstartovalo, česká reprezentace ale do turnaje vstupuje až nyní. Před sebou má výběr trenéra Michala Nekoly jasný cíl - postoupit konečně ze skupiny. Klíčem k postupu může být už první duel, ve kterém se Češi střetnou se Slováky. Přímý přenos utkání Česko–Slovensko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 17:20.

Utkání Česko - Portugalsko
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Evropský šampionát odstartoval v Polsku ve čtvrtek. Národní tým má dále ve skupině za soupeře silné Němce a především Italy, kteří obhajují evropský bronz a získali stříbro na loňských olympijských hrách v Riu de Janeiro.

"Chceme postoupit minimálně ze skupiny. Uvidíme, jak to zvládneme hlavou. Připravili jsme se dobře a věřím, že šampionát může pro tenhle tým být zlomový," řekl Nekola, který tým vede s asistentem Martinem Demarem.

Na čtvrtý šampionát jede libero Martin Kryštof. Čtyřiatřicetiletý hráč Českých Budějovic doufá, že omlazený výběr bude hrát odhodlaně. "Je třeba mít respekt, ale na šampionátech bývá důležité zahrát i drze, protože než se rozkoukáte, tak je po prvním utkání, o čemž jsme se přesvědčili v minulosti," uvedl Kryštof.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté vstoupí do ME duelem se Slováky, čeká se 5000 diváků

V utkání se Slováky se volejbalisté chtějí odrazit k výhře razantním servisem. "Odtáhnout soupeře od sítě a pohlídat si kůly," řekl univerzál Michal Finger a Kryštof dodal: "Pokud to trefíme, tak jsme schopni hrát velice dobrý volejbal."

Jedničkou na nahrávce je liberecký Jakub Janouch. "Ostatní kluci ukázali, že můžou všichni naskočit. Máme díky tomu větší variabilitu," řekl Nekola. Reprezentaci měl na turnaji původně vést Miguel Falasca. Španělský kouč ale po Světové lize v červnu z osobních důvodů skončil.

"Byl to šok, ale povedlo se nám navázat na jeho práci a jsem rád, že tuhle příležitost mám," řekl Nekola. "Nepitvali jsme se v tom a svým způsobem víc držíme pohromadě," prohlásil Kryštof.

Titul z minulého mistrovství Evropy v Bulharsku a Itálii obhajuje Francie. Vyhrát dvakrát po sobě se naposledy podařilo Italům v letech 2003 a 2005. K favoritům se řadí domácí Polsko, Itálie, Rusko, Srbsko nebo Bulharsko.

Šampionátu se účastní 16 týmů rozdělených do čtyř skupin, dalšími dějišti jsou Krakov, Gdaňsk a Katovice. Vítězové skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, celky z druhých a třetích míst do osmifinále. Mistr bude znám 3. září.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články