Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Beachvolejbalisté budou v Norsku usilovat o účast na OH

Stavanger - Čeští beachvolejbalisté si mohou vybojovat účast na olympiádě v Riu de Janeiro. V norském Stavangeru musí vyhrát finále Kontinentálního poháru, a to buď mužský nebo ženský tým, neboť se pohár hraje nezvykle týmovým systémem. Případná stříbrná a bronzová pozice ještě zaručí postup do světového finále, ve kterém budou ve hře ještě další dvě místa na olympiádě.

Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová
zdroj: fivb.org

Česko budou v ženách reprezentovat Markéta Sluková s Barborou Hermannovou a Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou a ve středu je v prvním kole čekají Slovenky. Muži se pokusí uspět ve složení Přemysl Kubala v páru s Janem Dumkem a Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, první překážkou bude ve čtvrtek Švýcarsko.

"Vím, že se velké cíle nemají předem vyhlašovat, a taky nechci nic zakřiknout, ale naše ženy by měly patřit mezi favoritky a měly by se poprat o celkové vítězství, tudíž i o místo na olympiádě," řekl manažer české výpravy Josef Beneš.

Jedničkami jsou Sluková s Hermannovou, nedávné vicemistryně Evropy, které by v případě úspěchu jely do Ria. "Chceme zabojovat, a pokud se nám podaří hrát volejbal jako na Evropě a sedne nám to, tak nejsme bez šance. Stříbro nám ale nezaručuje vedení o pět bodů. Bude to takový evropský masakr," řekla Sluková.

V týmovém systému hrají země proti sobě na dva vítězné zápasy a Slukové s Hermannovou zkusí do Ria pomoct Kolocová a Kvapilová, rovněž nově složený pár, který začal hrát teprve koncem dubna. Sluková s Kolocovou dlouho hrály spolu, na OH 2012 v Londýně byly páté, ale loni v létě se rozešly a rány po rozchodu populárního dua Kiki a Maki ještě nejsou zahojené.

"Jako české dvojky budeme nastupovat vždy proti jedničkám té dané země, se kterou se potkáme. Cílem bude v ideálním případě vyhrát, což nebude jednoduché, nebo ho aspoň hodně potrápit a sebrat mu síly, aby v případném třetím rozhodujícím zápase byl unavený," uvedly Kolocová a Kvapilová.

Šance mužů jsou menší, jelikož žádná česká dvojice letos nehrála stabilně turnaje Světového okruhu. "U mužů čekám, že by měli bojovat o to, aby se dostali ještě na poslední kvalifikační turnaj do Ruska," řekl Beneš.

O šanci na Rio bude ve Stavangeru bojovat šestnáct týmů mužů a stejný počet mezi ženami. Vítěz získá místo na olympiádě a celky na druhém a třetím místě postoupí do Světového kontinentálního poháru, v kterém se bude od 4. do 10. července hrát v Soči ještě o dvě místa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články