Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Startuje volejbalové ME, Čechy večer čeká Bulharsko

Praha – Nezklamat. To je hlavní cíl českých volejbalistů v přetěžké skupině mistrovství Evropy, které dnes startuje v Polsku a Dánsku. České reprezentanty v polské Gdyni, kde budou hrát svoje zápasy, čekají olympijští vítězové z Londýna Rusové, čtvrtí z turnaje pod pěti kruhy Bulhaři a Němci. Prvním testem českých reprezentantů bude duel s Bulharskem. Přímý přenos utkání Česko – Bulharsko můžete sledovat dnes od 19:55 na ČT sport a našem webu. 

Poprvé na vrcholné akci povede české volejbalisty nizozemský trenér Stewart Bernard, který tým převzal s asistentem Zdeňkem Šmejkalem loni v březnu. "Jsem pyšný, že můžu být s českou reprezentací na Evropě," řekl Bernard před odjezdem. "Skupinu máme těžkou, ale musíme se soustředit na každý zápas a očekávám, že budeme bojovat o postup," uvedl kouč.

Český tým ale straší děsivá bilance z přátelských zápasů. V přípravě na evropský šampionát prohráli Češi osm z devíti zápasů a v silné skupině jsou tak jednoznačným outsidery. "Můžeme ostatní zezadu potrápit, ale nemůžeme na druhou stranu čekat, že nás podcení," řekl univerzál Jan Štokr, který ale v reprezentaci nastupuje na postu smečaře. "Musíme do toho jít jako na mistrovství světa 2010 v Itálii. Tam jsme taky měli těžkou skupinu a zadařilo se," doplnil Štokr.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté jdou na Bulharsko

Reprezentace je díky dvojici "ranařů" Konečný - Štokr silná v útočné fázi, spoléhá také na podání, ale musí se vyvarovat chyb v přihrávce a vypořádat se s horším blokem. Po roční pauze se do národního týmu vrátil nahrávač Lukáš Ticháček, dvojnásobný mistr Polska, ale zase chybějí zkušenosti zraněného libera Martina Kryštofa.

"Máme v týmu silné individuality, ale musíme předvést kolektivní výkon a pak můžeme něco urvat," věří univerzál David Konečný. "Cíle jsou postupné, vyhrát aspoň jeden zápas a uvidí se, jestli to bude stačit," dodal kapitán Ondřej Hudeček. Důležitý bude zahajovací zápas v pátek s Bulharskem, který napoví o ambicích týmu. "Skupina je bezpochyby těžká, ale není nemožné postoupit. Můžeme hrát uvolněně, a to by nám mohlo sedět," řekl mladý smečař Adam Bartoš.

Na předchozím mistrovství Evropy měli Češi výhodu domácího prostředí. Skupinou v Karlových Varech předloni prošli z druhého místa, v osmifinále je však zastavili obhájci titulu Poláci.

Vítězové skupin postoupí do čtvrtfinále, celky z druhých a třetích pozic budou hrát osmifinále a pro poslední mužstvo turnaj skončí. Dějišti dalších skupin jsou Odense, Herning a Gdaňsk. Finále se uskuteční 23. září na fotbalovém stadionu Parken v Kodani. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články