Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Kalemba: Basketbalisté USA obhájí zlato, ale budu se rád mýlit

Praha - Basketbalové mistrovství světa dospělo do bojů o medaile. Atraktivní čtvrtfinále přinesl zejména zápas Francie se Španělskem. Z tradičních rivalů se nakonec i přes absenci opory Tonyho Parkera radovala Francie, a postarala se tak zatím o největší překvapení šampionátu. Zbývající semifinalisté jsou stejní jako v roce 2010 v Turecku, kde se v boji o finále představily USA, Srbsko a Litva. "K vidění je nejlepší světový basketbal absolutní úrovně," pozval diváky ke sledování přímých přenosů na ČT sport komentátor Jiří Kalemba. Semifinálové utkání USA - Litva sledujte živě od 20:55 i na našem webu.

Olympijské hry, mistrovství světa, dvakrát mistrovství Evropy. Francie a Španělsko na sebe za poslední roky narazily takřka všude. V loňském semifinále ME se radovala z postupu Francie, která pak celý šampionát ovládla. Letos ale k favoritům rozhodně nepatřila. "K vidění byl nejlepší světový basketbal absolutní úrovně, reklama na basket. Drama, skvělé akce a hodně nečekaný příběh," uvedl Kalemba.

Trenér Francie dovezl do Španělska hodně mladých hráčů, kteří nemají takové zkušenosti. Zápas s domácími ale Francie ve čtvrtfinále zvládla a postoupila. "Španělský medailový sen se rozplynul. Francouzi trochu skrývali karty, začali skvěle střílet. Hráli tam dvacetiletí hráči a vyšlo z toho něco mimořádného, o čem se teď celý basketbalový svět baví. Podle amerických novinářů očekávané finále USA – Španělsko tak nebude," dodal Kalemba.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jiří Kalemba o vyvrcholení basketbalového MS

Podle něj sice na MS nejsou k vidění nejlepší basketbalisté světa, i tak jsou ale zápasy více než atraktivní. "Některé hvězdy nehrají, ať už proto, že se tam jejich týmy prostě nekvalifikovaly, jako třeba Rusko nebo Německo. Další hráči se naopak rozhodli z různých důvodů nereprezentovat, např. francouzský rozehrávač Tony Parker či Američané LeBron James a Koby Bryant," dodal.

Právě Spojené státy produkují podle Kalemby nejlíbivější basketbal. "Je to nejútočnější tým turnaje. Tým mají složený z hodně mladých hráčů. Udržet s USA tak vysoké tempo nedokázal na tomhle turnaji žádný tým. Možná tam nejsou takové hvězdy, ale zase nesmírně kvalitní hráči. Na každém postu je výborný atlet, který umí vystřelit."

Jiří Kalemba: "Američané obhájí zlato a teď už možná nemají adekvátního soupeře. Budu se velice rád mýlit. Ale Španělé tím svým personálním složením měli na to jako jediní se s nimi měřit – fyzicky i basketbalově. Myslím, že Američané vyhrají."

Nadšený byl i ze zápasu Srbsko – Brazílie. "Kdybych si měl na nějaký tým vsadit, že na tomhle turnaji nic nepředvede, byli by to Srbové. Už proti Řekům hráli fantasticky. Velká síla těchto balkánských týmů je ohromné sebevědomí. Klidně mohou jít do finále. Byť mám velký respekt k Litvě, která se střetne s USA, druhé semifinále mezi Francií a Srbskem bude jeden z vrcholů šampionátu. Nedá se předpovědět, co se může stát. Málokdo by čekal, že se tyhle dva týmy utkají o postup do finále. Bude to hodně třaskavé."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články