Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Satoranský s Hrubanem dovedli basketbalisty k úvodnímu vítězství

Kluž - Česká basketbalová reprezentace vstoupila do mistrovství Evropy skalpem domácího Rumunska, které porazila 83:68. Pořadatelská země, jež chyběla na turnaji elitních mužstev starého kontinentu 30 let, držela krok se svěřenci kouče Ronena Ginzburga pouze v prvním poločase. Tomáš Satoranský, největší hvězda mužstva, zaznamenal double-double za 20 bodů a 13 doskoků. Vojtěch Hruban si připsal 25 bodů. 

Utkání Rumunsko - Česko
zdroj: PR autor: Česká basketbalová federace/Václav Mudra

Rumunsko v úvodu kousalo, ale velmi dobrá obrana, zejména ve třetí čtvrtině, přinesla národnímu týmu vytoužený výsledek. Hlavním strůjcem triumfu byl podle očekávání Satoranský. Rozehrávač z Washingtonu Wizards předvedl jeden z nejlepších výkonů v reprezentaci, hrál téměř bezchybně a nakonec nasbíral 20 bodů, 13 doskoků a 6 asistencí.

Češi chtěli hned v úvodu domácí výběr znervóznit a vytvořit na něj větší tlak, což se díky přesné střelbě za tři body a agresivnímu presinku podařilo a rychle získali šestibodové vedení. Ale i Rumunsko střílelo velmi přesně z dálky a udrželo krok.

Problémy dělal především nejzkušenější rumunský hráč Vlad Moldoveanu, který proměňoval i těžké střely a výrazně zaměstnával českou obranu. Na druhé straně zase Satoranský potvrzoval roli největší české hvězdy. Proměňoval trojky, dirigoval hru a předvedl i efektní smeč. Ukazoval se tak v dobrém světle před zraky viceprezidenta Washingtonu Tommyho Shepparda, který přiletěl svého hráče na šampionát sledovat.

Českému výběru vyšel vstup do druhé půle a po trojkách Vojtěcha Hrubana a Lukáše Palyzy rychle vedl o deset bodů. Především však svěřenci trenéra Ginzburga výrazně zlepšili obranu a šest minut nedovolili soupeři dát ani bod. Získali tak patnáctibodové vedení, které si udržovali.

Kromě Satoranského hrál velmi dobrý zápas i Hruban, autor 25 bodů, při bránění Moldoveana se činili Martin Kříž s Jiřím Welschem a své minuty odehrál dobře i rozehrávač Jakub Šiřina. Celkově ale odváděli Češi ve druhé půli především velmi dobrý kolektivní výkon. Rumuni se sice ještě snažili s výsledkem něco udělat, ale Češi si náskok zkušeně hlídali a nedovolili drama.

"Vstup do turnaje není nikdy lehký, ale rozhodla naše dobrá třetí čtvrtina. Jsem spokojený s výkonem svých hráčů, zvláště s ohledem na to, že pro některé z nich to byl první zápas na mistrovství Evropy. Je to pro nás skvělé vítězství. Kluci ukázali, že jsou to dobří hráči, a ukázali velký charakter," ocenil trenér Ginzburg na pozápasové tiskové konferenci. V dalším utkání čeká český výběr v sobotu od 16:45 obhájce titulu Španělsko.

"Je to superdůležitý vstup do turnaje. Tohle byl náš cíl. Museli jsme porazit Rumunsko, abychom měli šanci na postup, protože je to papírově nejlehčí soupeř," řekl Satoranský. "První poločas nebyl úplně povedený, ale musíme dát respekt soupeři, který bojoval a dobře střílel. Ve druhé půli jsme zlepšili obranu a jsme šťastní," dodal.

Utkání skupiny C mistrovství Evropy basketbalistů v Kluži:

Rumunsko - ČR 68:83 (22:21, 38:40, 47:62)

Nejvíce bodů: Moldoveanu 24, Paliciuc 12, Calota-Popa 7 - Hruban 25, Satoranský 20, Kříž a Auda po 8. Fauly: 21:21. Trestné hody: 19/15 - 17/14. Trojky: 9:9. Doskoky: 40:34.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy