Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Španělé se napopáté dočkali titulu z ME, bitvu zklamaných favoritů vyhráli Francouzi

Čtyřikrát marně dobývali evropský titul, napopáté se už dočkali. Kontinentální šampionát v házené konečně ovládli Španělé, když ve finále chorvatského mistrovství Evropy zdolali Švédsko 29:23. V zápase o bronz mezi Francií a Dánskem byla úspěšnější reprezentace ze země galského kohouta. Úřadující mistři světa porazili v Záhřebu olympijské vítěze 32:29. Ostrostřelec Seveřanů Mikkel Hansen vstřelil jen dva góly, což znamená, že se nejlepším kanonýrem Eura stal český kapitán Ondřej Zdráhala.

Slavící házenkáři Španělska
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Španělé už dvakrát dokázali vyhrát mistrovství světa, na evropském šampionátu se ale dočkali zlata až nyní. Předchozí čtyři finále v letech 1996, 1998, 2006 a předloni přemožitel českého týmu ze základní skupiny prohrál. Švédové na páté prvenství z mistrovství Evropy nedosáhli, i tak mohou z Chorvatska odjíždět spokojení, neboť získali první velkou medaili od stříbra na olympijských hrách v roce 2012.

Španělé v semifinále překvapivě porazili úřadující světové šampiony z Francie, v úvodu souboje o zlato se ale zdálo, jako by je svazoval finálový komplex. Favorit si nevěděl rady se švédskou obranou v čele s brankářem Appelgrenem, který si jen za první půli připsal 11 úspěšných zákroků.

Seveřané si i díky tomu vytvořili třígólové vedení, které ale Španělsko díky povedenému vstupu do druhého dějství rychle smazalo. Favorit od stavu 11:14 obrátil stav šňůrou pěti tref a dostal se do pohody. Španělé vysunuli obranu, mezi tyčemi se rozchytal gólman Sterbik, který v první půli nahradil Corralese, a Švédové za téměř 13 minut druhé půle vstřelili jediný gól. Seveřané fyzicky naprosto odpadli. 

Španělé, kteří na úvod šampionátu rozdrtili český celek 32:15, šli ve 43. minutě už do pětibrankového vedení a závěr s přehledem dohráli.

O bronz se střetly týmy, které v minulých dvou letech ovládly velké světové turnaje, ale v pátečním semifinále ME překvapivě neuspěly. Mistři světa Francouzi přitom až do zápasu se Španělskem neztratili na turnaji v Chorvatsku v šesti utkáních ani bod, olympijští vítězové Dánové zase v semifinále podlehli Švédsku až po prodloužení.

Dánský kanonýr Mikkel Hansen se v závěrečném duelu prosadil jen dvakrát a první místo Ondřeje Zdráhaly v pořadí střelců neohrozil. Šampionát zakončil s 43 góly, český kapitán jich dal 55.

Český celek na šampionátu v Chorvatsku poprvé od roku 2010 postoupil ze základní skupiny a nečekaně obsadil šesté místo, čímž vyrovnal historické maximum z roku 1996.

Mistrovství Evropy házenkářů v Záhřebu:

Finále: Španělsko - Švédsko 29:23 (12:14)
Nejvíce branek: Sole 5/3, Balaguer 5, Dujšebajev 4/1, Entrerríos a Ariňo po 4 - Nielsen 5, Ekberg 4/1, Wanne a Zachrisson po 3. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/1. Vyloučení: 2:3.

O 3. místo: Francie - Dánsko 32:29 (17:14)
Nejvíce branek: N. Karabatic 9, Abalo, Mahé a Sorhaindo po 5 - Lindberg 12, Lauge Schmidt a Mortensen po 4.

Konečné pořadí ME: 1. Španělsko, 2. Švédsko, 3. Francie, 4. Dánsko, 5. Chorvatsko, 6. ČR, 7. Norsko, 8. Slovinsko, 9. Německo, 10. Bělorusko, 11. Makedonie, 12. Srbsko, 13. Island, 14. Maďarsko, 15. Rakousko, 16. Černá Hora.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články