Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zkušený křídelník Jurka zřejmě nepojede na ME

Do startu očekávaného evropského šampionátu zbývá už jen něco málo přes měsíc, házenkářskou reprezentaci čeká závěrečná příprava. Už teď je téměř jisté, že na lednovém turnaji v Chorvatsku bude chybět jedna z opor Miroslav Jurka. Třicetiletý křídelník bude nejspíš v době ME ve Francii s manželkou u porodu. V šestnáctičlenné nominaci na start závěrečné přípravy před turnajem, která ještě bude doplněna o další tři jména, chybějí také kvůli zranění Petr Linhart a Milan Škvařil.

Národní tým se sejde 27. prosince v Rožnově pod Radhoštěm a v následujících dvou dnech odehraje dvě přípravná utkání se Slovenskem. Od 2. ledna absolvuje kemp v Brně a 5. a 7. ledna ho čekají poslední dvě zápasové prověrky před šampionátem proti Rakousku.

Šestnáctičlenná nominace pro zápasy se Slováky ještě bude doplněna o tři jména ze seznamu náhradníků podle zdravotního stavu a aktuální formy. Na mistrovství Evropy odjede 16 házenkářů.

"Původně jsme si mysleli, že v prosinci ještě vyzkoušíme některé další hráče, ale nakonec jsme situaci především s ohledem na nedostatek času na další přípravu v lednu přehodnotili. Hráčů jsme vyzkoušeli už dost, máme přehled o tom, co od kterého z nich můžeme čekat," uvedl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

Nic není stoprocentně rozhodnuto

Nominace na šampionát je podle něj ještě hodně otevřená. "Na některých pozicích váháme třeba kvůli momentálním zdravotním problémům nebo aktuální výkonnosti. Škvařil a Linhart jsou zranění, Mubenzem je již v pořádku, ale o konečné nominaci pro Euro budou nakonec rozhodovat poslední dvě přípravná soustředění," podotkl Filip.

"Není definitivně rozhodnuto, že na šampionát pojedou jen hráči z této devatenáctky, ale ve většině případů tomu tak bude. Bude rozhodovat momentální zdravotní stav a forma," dodal Filip.

V šestnáctičlenné nominaci je zatím jen jeden brankář. Trenéři plánují proti Slovensku nasadit jednoho z méně vyzkoušených gólmanů a stálice Tomáš Mrkva se zapojí v lednu. Mistrovství se už nezúčastní jeden z nejlepších českých házenkářů historie Filip Jícha, který ukončil kariéru.

Český celek vstoupí do šampionátu 13. ledna proti Španělsku.

Nominace pro zápasy se Slovenskem:

Brankář: Martin Galia (Zabrze/Pol.),

spojky: Tomáš Babák (Bergischer HC/Něm.), Roman Bečvář (Elbeflorenc 2006/Něm.), Ondřej Zdráhala (St. Gallen/Švýc.), Pavel Horák (Brest/Běl.), Michal Kasal (Prešov/SR), Jan Landa (Lovosice), Stanislav Kašpárek (Balatonfüredi KSE/Maď.), Jan Stehlík (Plzeň),

křídla: Tomáš Číp, Jakub Hrstka (oba Prešov/SR), Jan Sobol (Dijon/Fr.), Milan Kotrč,

pivoti: Leoš Petrovský (oba Bergischer HC/Něm.), Petr Šlachta (Dabas/Maď.), Štěpán Zeman (Zubří).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články