Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky překvapení nedopustily, na startu kvalifikace porazily Island

České házenkářky úspěšně načaly kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy domácí výhrou 30:23 nad Islandem. Češky tak splnily v náročné skupině svou povinnost. V neděli se výběr trenéra Jana Bašného představí ve Slovinsku.

Česko - Island
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Výhra nás stála hodně sil a soupeř bude hodně nepříjemný v domácím prostředí," shrnul trenér Bašný. "Bylo to nervózní. Během utkání to z nás ale spadlo," doplnila šestigólová Jeřábková.

Skóre utkání otevřela z první rány Hrbková. Nejlepší hráčka loňské sezony německé bundesligy byla při chuti, střílela nejčastěji a jen za první poločas si připsala na konto pět gólů. To opora týmu Luzumová se rozehrávala pomaleji, ale od desáté minuty stihla do poloviny zápasu čtyři branky.

Česká obrana nebyla tak kompaktní, jak by bylo potřeba, a vinou menší aktivity se Islanďanky držely dlouho na dostřel. Až v závěrečných minutách úvodní půlhodiny Češky odskočily až na rozdíl čtyř gólů.

"Úplně ideální to nebylo. Nepočítali jsme s tím, že Islanďanky budou hrát tak vysunutou obranu," řekl k úvodním minutám kouč Bašný s poukazem na mnoho technických chyb u svých svěřenkyň.

Kromě Hrbkové a Luzumové se dařilo i Malé na levém křídle. Ve 28. minutě se přes celé hřiště trefila gólmanka Satrapová. V 85. reprezentačním duelu to pro ni byl premiérový gól.

Ve druhé části začaly domácí favoritky náskok postupně navyšovat. Obdivuhodně se chytla Jeřábková, která stačila v krátkém sledu vstřelit pět gólů. Deset minut před koncem to už bylo o osm branek.

V 52. minutě tlak Češek přibrzdilo zranění jedné z rumunských rozhodčích. Hra byla nakrátko přerušena, ale závěr si výběr kouče Bašného nenechal zhořknout. Nejlepší střelkyní byla s devíti góly Hrbková, která svou trefou stanovila konečné skóre se sedmigólovým rozdílem.

Dalšími soupeřkami českého celku ve skupině jsou Slovinky, na jejichž půdě se představí v neděli, a Dánky, trojnásobné olympijské vítězky z let 1996 až 2004, světové šampionky z roku 1997 a trojnásobné mistryně Evropy. Na závěrečný turnaj se dostanou první dva týmy ze sedmi skupin a nejlepší celek z třetích míst.

České hráčky usilují o třetí účast na velké akci po sobě. Na loňském evropském šampionátu obsadily desáté místo a postoupily i na nadcházející prosincové mistrovství světa.

ČR - Island 30:23 (15:11)

Sestava a branky ČR: Satrapová 1, Kudláčková - Adámková, Fryčáková 1, Hrbková 9, Jeřábková 6, Knedlíková 1, Konečná, Kordovská 2, Luzumová 5, Malá 4, Marčíková 1, Růčková, Ryšánková, Salčáková, Šetelíková.

Rozhodčí: Nastaseová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 4/3. Vyloučení: 2:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články