Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Domácí Španělsko touží utnout nadvládu obhájců z Francie

Madrid - Ve Španělsku v pátek odstartuje mistrovství světa házenkářů a potřetí za sebou na něm bude chybět český tým. Třetí titul za sebou chtějí získat Francouzi, již několik let suverénní vládci světové házené, největším favoritem je ale tentokrát domácí Španělsko, které si brousí zuby na druhé zlato z MS v historii.

Španělé věří, že navážou na dosud jediný titul ze světového šampionátu před osmi lety. "Samozřejmě že myslíme na ten nejvyšší cíl. Myslím, že dojít do semifinále je to nejmenší, co můžeme očekávat, ale s tím se nechceme spokojit. Ani s třetím, ani se čtvrtým místem. Náš cíl je hrát ve finále a pokusit se vyhrát. Chceme maximálně využít výhodu domácího prostředí," uvedl Joan Caňellas z Atlétika Madrid.

Domácí celek považuje za hlavního favorita také nejlepší český házenkář Filip Jícha. "Pokud zvládnou čtvrtfinále, ten obrovský tlak, očekávám, že zvítězí. V našem sportu je na těchto akcích domácí podpora enormní, je to taková výhoda, že podle mě pomůže Španělům k titulu," řekl Jícha.

Češi přišli o naději na start ve Španělsku prohrou v play-off o šampionát s Ruskem. Jícha ale bude závěrečný turnaj s napětím sledovat i proto, že je zvědavý, jak si povede Německo, soupeř českého celku v evropské kvalifikaci. "Němci jsou házenkářská velmoc, ale ta jejich situace kolem nároďáku jim nevoní, národní tým moc nejede," podotkl Jícha.

Systém turnaje:

Celkem 24 účastnických zemí je rozděleno do čtyř šestičlenných skupin, do vyřazovací fáze postoupí z každé skupiny čtyři nejlepší týmy. Finále je na programu 27. ledna v Barceloně.

Český celek změří s Německem síly ve dvojzápase na začátku dubna a půjde možná o klíčové souboje kvalifikace. "Budu s napětím sledovat, jak se Němci budou na turnaji prezentovat. Pokud se jim nevydaří, přijde zlom. Může přijít nový trenér a pak je otázka, jestli je to pro nás dobře, nebo špatně. Pod novým vedením je ten tým možná ještě víc motivovaný. Ale to už předbíhám," doplnil Jícha, který v Německu hraje za Kiel.

Spolu se Španělskem je spolufavoritem světového šampionátu také Francie. Výběr země galského kohouta v posledních letech neohroženě vládne házené, neuspěl pouze na loňském evropském šampionátu. Vše si ale vynahradil zlatem na olympijských hrách v Londýně. "Chceme získat titul. Se všemi těmi trofejemi z posledních let nemůžeme mít jiný cíl než zvednout vítězný pohár, přestože víme, jak silní jsou naši soupeři," řekl francouzský trenér Claude Onesta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články