Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Skalp favorita byl v nedohlednu, české florbalistky na Finsko nestačily

Po řízené demolici Lotyšska v zahajovacím utkání mistrovství světa si české florbalistky připsaly první porážku. Nad síly svěřenkyň Miroslava Janovského bylo Finsko, které svůj úvodní duel na šampionátu vyhrálo jednoznačně 5:1. Jediný gól národního týmu vstřelila Eliška Krupnová. V pondělí bude bojovat o čtvrtfinále s Norskem.

Utkání Finsko - Česko
zdroj: PR autor: Český florbal/Martin Flousek

Úřadující vicemistryně světa porazily český výběr i v desátém vzájemném střetnutí. "Hrály jsme hodně na míčku a nenechávaly jsme Finkám moc prostoru. Byly jsme docela i trpělivé, ale zlomily to šance, které jsme nedaly," řekla kapitánka Martina Čapková.

Opatrný začátek nabídl minimum šancí, ale v sedmé minutě otevřelo skóre Finsko. Od levého mantinelu vyslala nenápadný pokus Elina Kujalaová a míček propadl s notnou dávkou štěstí za brankářku Christianovou. Ta musela i v dalším průběhu úvodního dějství řešit nebezpečnější situace, přesto měly velké šance na vyrovnání Kubišová a Krupnová.

Ve druhé třetině nepouštěla pevná česká obrana hráčky ze země tisíců jezer do šancí. Janovského výběr trpělivě čekal na brejky, ale Kapcová jeden z nich nezakončila přesně. Na druhé straně kryla Christianová střelu Luomaniemiové i dorážku Kauppilaové.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Finsko - Česko

Ve 34. minutě ovšem severský soupeř zvýšil. Manninenová se rozeběhla z rohu vlastní poloviny, z dálky vystřelila a trefila odkrytou levou horní stranu české branky. Ještě zvýraznit náskok mohla Rantanenová, která se dostala před Christianovou, jenže neuspěla.

Finky potvrzovaly roli favorita a ve 45. minutě vedení pojistily. Christianová stihla vyrazit pokus Kauppiové, ale do prázdné branky dorazila balónek Wickmanová.

Siltanenová přišla o čistý štít až před polovinou třetí třetiny po gólu Krupnové. Velkou šanci zdramatizovat závěr měla Ratajová, nezamířila však přesně a Suomi si ještě v závěru dvěma góly vylepšily skóre. Při power play skórovala do prázdné branky Karoliina Kujalaová a poté překonala Christianovou i Karjalainenová.

Podle kouče Miroslava Janovského by musely české hráčky k úspěchu s Finskem přidat k dobré obraně a minimálním ztrátám balónku ještě vysokou produktivitu. "Góly nám dnes chyběly. Dýchalo by se nám líp, kdybychom do půlky zápasu jeden gól dali. V závěru tam také byly šance. Naštěstí to není play-off a máme šanci opravy," uvedl Janovský, jehož přáním bylo zvítězit a mít šanci vyhnout se v případném semifinále Švédkám.

"Pokud nepředvedou Švýcarky nějakou velkou show se Švédskem, tak bude semifinále velká dřina, ale samozřejmě nás ještě čeká nejdřív čtvrtfinále," doplnila Čapková, která si užila atmosféru před 1089 diváky.

S Lotyšskem totiž do Hant Arény s kapacitou 4200 míst zavítalo jen 170 příznivců. "Včera to bylo hodně komorní. Byly jsme z toho hodně zklamané a možná to trošku i poznamenalo začátek zápasu. Dneska to bylo neskutečné a hodně mi to připomnělo atmosféru z domácího mistrovství v Brně a Ostravě," dodala.

Mistrovství světa florbalistek v Bratislavě:

Skupina A: Česko - Finsko 1:5 (0:1, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 49. Krupnová (Ratajová) - 7. E. Kujalaová (Kauppilaová), 34. Manninenová (Luomaniemiová), 45. Wickmanová (Kauppiová), 59. K. Kujalaová (E. Kujalaová), 59. Karjalainenová (Ella Alanková). Rozhodčí: Lehmann, Manser (oba Švýc.). Bez vyloučení. Diváci: 1089.

Česko: Christianová - Jiráková, Čapková, Leirová, Koníčková, Billá, Plášková - Kapcová, Krupnová, Ratajová - Mlejnková, Urbánková, Řepková - Kubišová, Enenkelová, Žurková. Trenéři: Miroslav Janovský, Lenka Bartošová a Sascha Rhyner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články