Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Krutý konec nadějí. Finové připravili Česko o finále sedm vteřin před koncem

Riga - Čeští florbalisté svou finálovou účast v mistrovství světa po dvanácti letech nezopakují. A tentokrát se jim to nepovedlo obzvlášť hořkým způsobem. V semifinále proti Finsku srovnali na 3:3, jenže prodloužení jim uniklo o sedm vteřin. V samotném závěru o vítězství Suomi rozhodl Salin.

Finská radost a český zmar
zdroj: LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Finové se utkají o zlato se Švédskem, které má na kontě osm triumfů z předchozích deseti světových šampionátů. Finští florbalisté dokázali severského rivala porazit ve finále dvakrát v letech 2008 a 2010.

První dobrou střeleckou příležitost měl Curney, ale minul. Úvod byl opatrný a Finové zahrozili až v páté minutě, kdy proti Součkovi neuspěl Johansson. Favorizovaní Seveřané byli postupem času nebezpečnější a také udeřili. Zkušený Kohonen ještě nezamířil přesně, ale v 11. minutě Salo uvolnil Johanssona, který otevřel skóre.

Odpovědět mohl Dóža, jehož pokus stihl zblokovat obránce Kivilehto. Finové se znovu radovali v 15. minutě při Tokošově vyloučení, kdy po Kotilainenově přihrávce Kailala poslal míček nekompromisně o horní tyč za Součkova záda.

Na začátku druhého dějství kryl Souček dvě šance Kailaly, na druhé straně zahrozili Tomašík a Curney. Ve 33. minutě se dočkali Češi snížení, když získal balónek Tokoš a volný Sladký po jeho přihrávce zblízka překonal Kosonena.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih semifinále Finsko - Česko

Jenže Finové také vybojovali míček a po přihrávce Lamminena jim vrátil hned za 13 sekund dvoubrankový náskok Johansson. O dvě minuty později mohl dovršit hattrick, ale Souček jeho zakončení vytáhl na horní tyč. Ve 36. minutě vybojoval balónek za finskou brankou Beneš a Ondrušek opět zkorigoval stav.

Těsně před pauzou po Suchánkově dlouhé přihrávce Tokoše v šanci fauloval Savonen a Cepkův tým měl v úvodu třetí dvacetiminutovky přesilovku. Finové ale oslabení ubránili. Blízko vyrovnání byl ve 49. minutě Jendrišák, jeho rána ze středu se od horní tyče odrazila před brankovou čáru.

Finové hrozili také a po brejku netrefil Salo odkrytou branku. V 55. minutě si nepokrytý Šebek vyběhl zpoza branky a z otočky vyrovnal. Sen o zopakování finálové účasti z roku 2004 se ale českému týmu rozplynul po Salinově povedené střele.

ČR - Finsko 3:4 (0:2, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 33. Sladký (Tokoš), 36. Ondrušek (M. Beneš), 55. Šebek (Jendrišák) - 11. S. Johansson (Salo), 15. Kailiala (Kotilainen), 33. S. Johansson (Lamminen), 60. Salin. Rozhodčí: Soderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 6445.

ČR: Souček - Jelínek, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, Šešulka, Sýkora - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Sladký - M. Beneš, Dóža, Ondrušek - od 41. navíc Matejčík. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.
Finsko: Kosonen - Stenfors, Väänänen, Savonen, Lamminen, Aro, Kivilehto - Kailiala, Kukkola, Kotilainen - S. Johansson, Salo, Salin - Molainen, Mika Kohonen, Manninen. Trenéři: Petri Kettunen a Mika Ahonen. 

Radim Cepek (trenér ČR): "Sedm vteřin do prodloužení... Teď se to nedá popsat, co chybělo. Nemůžu říkat, že jsme udělali něco blbě. Jestli jsme byli o jednu střelu horší nebo nešťastnější... I když jsme možná byli pasivní a byli o dva góly pozadu, ale někdy je to tak možná lepší proti těmhle soupeřům, než hrát od začátku vabank. Podali jsme výborný výkon a prohráli o jeden gól, jednu střelu, jednu šanci. Gratuluju soupeři k postupu do finále a my se musíme připravit na zítra." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy