Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čeští florbalisté si už otestovali rižskou halu, v sobotu startuje MS

Riga – Už v sobotu začíná v lotyšské Rize světový šampionát ve florbalu. Jednoznačným favoritem jsou osminásobní šampioni Švédové. Sesadit z trůnu je dokázali jen v letech 2008 a 2010 Finové, ale od té doby vládne světu opět tým Tří korunek. Český národní výběr, který bude obhajovat bronzové medaile, má za sebou první trénink. Cestu národního týmu mezi nejlepších osm a papírově snadnější boj o semifinále mu může zajistit už úvodní víkend. V sobotu se od 15:45 utká s Norskem a v neděli od 17:15 s domácím Lotyšskem. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Lotyšsko hostí šampionát premiérově a v Riga Areně pro 10 500 fanoušků se na konci příštího týdne ukáže, zda se bude opakovat stejný scénář posledních pěti šampionátů. Na nich hráli o zlato vždy Švédové s Finy a o bronz Češi se Švýcary.

"Seznámení s plochou a halou trvalo tak dvacet minut. Potom jsme hráli na malém prostoru tři na tři. Na konci kluci zkoušeli přesilovku, hru 6 na 5," přiblížil průběh úvodního tréninku Milan Tomašík.

Z Norska takový strach nejde. "Norové se opírají fakt už jen o jednoho hráče. Mají generační obměnu, a pokud si pohlídáme jejich možná jednu pětku, kde se bude všechno točit kolem jednoho hráče, tak bychom snad měli vyhrát," řekl útočník Tomáš Sladký. U hvězdy Norů Ketila Kronberga z Dalenu navíc vážně hrozí, že start šampionátu nestihne kvůli očekávanému narození potomka.

Duel s Lotyši byl měl být podle Sladkého o poznání těžší. "Kvůli domácímu šampionátu jsou extrémně v laufu. Bude to srovnatelné třeba s naším semifinále s Finskem z minulého šampionátu, kdy jsme sehráli jeden z nejlepších zápasů na šampionátech," řekl Sladký. Lotyši se podle něj budou chtít vytáhnout. "Hrajou fakt dobře - florbalově, spolu, mají tam ty hokejové návyky a výškově i váhově jsou úplně někde jinde než my. Bude to kvalita."

Favorité tradiční a s nezměněnými ambicemi

Švédové tradičně neberou nic jiného než triumf. "Chceme jedině vyhrát. Dvakrát jsme finále prohráli a to stačí," řekl švédským médiím obránce Mattias Samuelsson, který se představí na MS popáté a na prvních dvou turnajích zažil hořkou finálovou prohru se Suomi.

Švédové mají ve dvacetičlenném kádru třináct majitelů zlata z minulého šampionátu, trio hráčů získalo také titul o dva roky dříve. Trenér Jan-Erik Vaara, který vrátil Švédsko před čtyřmi roky na trůn, zařadil do výběru také čtyři nováčky.

Ve finském týmu nechybí devětatřicetiletý útočník Mika Kohonen, jenž bude hrát už na desátém MS a vyrovná rekord Willyho Fauskangera. Norská legenda se rozloučila v Göteborgu 2014 s rekordními statistikami - 54 zápasů, 88 bodů a 58 gólů.

Pokořit jeho bodový zápis by mohl Švýcar Matthias Hofbauer, který má na kontě o pět bodů méně. Mika Kohonen zaostává o 14 bodů a má možnost se Fauskangerovi vyrovnat v počtu utkání. "V roce 1998 jsem se byl na mistrovství světa ve Švýcarsku podívat s rodiči a v té době jsem si ani nepředstavoval, že budu sám v reprezentaci. A teď mi o 18 let později chybí pět bodů na první místo v historii produktivity. Je to neuvěřitelné," prohlásil pětatřicetiletý Hofbauer.

Šampionát je opět rozdělen na dvě výkonnostní skupiny. Ze skupin A (Finsko, Švýcarsko, Německo, Estonsko) a B (Švédsko, Česko, Norsko, Lotyšsko) postoupí vždy dva nejlepší přímo do čtvrtfinále. Zbývající týmy čeká kvalifikace play-off s úspěšnými celky ze skupin C (Dánsko, Slovensko, Polsko, Austrálie) a D (Kanada, USA, Singapur, Thajsko). Turnaj vyvrcholí v neděli 11. prosince zápasy o medaile.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články