Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky podlehly o bronz Švýcarkám, zlato slaví Švédky

Tampere - V zápase o 3. místo na mistrovství světa florbalistek ve Finsku sahal český tým po obratu, když dokázal ze stavu 1:5 snížit až na 4:5, ale na více se již proti švýcarským soupeřkám nezmohl a na turnaji, stejně jako před dvěma lety na MS v Česku, skončí na čtvrtém místě. I tehdy podlehnul reprezentantkám helvétského kříže. Osud dnešního utkání určil průběh druhé třetiny, v níž si svěřenkyně trenéra Janovského nechaly dát hned čtyři branky. O zlaté medaile spolu hrály Švédky a Finky - nakonec se radují prvně jmenované po vítězství 5:4 na samostatné nájezdy.

České florbalistky odjíždějí z mistrovství světa bez medaile
zdroj: ČTK/Český florbal autor: Martin Flousek

Český tým začal aktivně, Sládečková ještě po přihrávce Mlejnkové přestřelila, ale ve třetí minutě už se Janovského tým radoval z vedení. Čapková se trefila od půlky do levého horního rohu a gólmanka Schmidová sáhla do prázdna. Další možnost měla opět Sládečková. Švýcarky se do první větší šance dostaly až v 10. minutě, kdy proti Ludwigové zasáhla Kubíčková.

Přestože obhájkyně světového bronzu při snaze o vyrovnání stále častěji držely balónek, české brejky byly nebezpečnější. A když se dostaly Švýcarky do šance, byla na místě Kubíčková, která se snažila odčinit chybu u vítězné branky Finska z pátečního semifinále. Těsně před první pauzou se stihla přesunout a zmařila možnost Wikiové.

Ve druhé části se obraz hry zcela změnil a začaly dominovat Švýcarky

Kubíčková ještě zlikvidovala šance Stellaové, Zwinggiové a také přihrávku Bärtschiové na úplně volnou spoluhráčku před brankou. Český tým měl s napadáním Švýcarek problémy a Schmidovou ohrozil sporadicky. A Švýcarky dokázaly svou zlepšenou hru korunovat i góly.

Klíčový náskok získaly Švýcarky ve druhé třetině, kterou vyhrály 4:0 a z 0:1 na 3:1 otočily během 64 vteřin. "Asi jsme se nedokázaly koncentrovat celou dobu. Kde byla přesně chyba, se dá říci asi až poté, co se podíváme na video a bude to zanalyzované. Teď je to v emocích. Ale prostě jsme na deset minut vypustily, a to se na takové úrovni neodpouští," řekla útočnice Eliška Vrátná, pro kterou to byl pravděpodobně poslední šampionát.

Ve 29. minutě už se trefila přesně pod horní tyč Martiová, hned za 19 sekund po přihrávce Stellaové zblízka otočila stav Ulberová a po křížné přihrávce Rüttimannové zasadila další ránu českému týmu Bärtschiová. Švýcarky měly i další možnosti a při vyloučení Billé ve 35. minutě zvýšila druhou trefou v utkání Ulberová. Další gól sebrala Zwinggiové Kubíčková.

Po 84 vteřinách závěrečné třetiny zamířila přesně ze střední vzdálenosti Scheideggerová a zdálo se být definitivně rozhodnuto. Českému týmu vrátily naději dvě využité přesilovky. Nejdříve ve 45. minutě Jarolímová připravila gól pro Ratajovou, o dvě minuty později se sama poprvé na turnaji střelecky prosadila.

Češky měly štěstí, že těsně předtím v oslabení Rüttimannová po sólu zamířila jen do horní tyče. Janovského tým se pak ubránil při vyloučení Leierové a v 51. minutě zakončením z otočky ve velkém brankovišti upravila na rozdíl jediného gólu Krupnová. Vyrovnání se český tým ale nedočkal ani při tlaku v závěrečné power play.

"Samozřejmě jsme tomu věřily, dvacet minut je dlouhá doba. Hrajeme florbal, kde ty góly padají rychle. Jsme na mistrovství světa, bojuje se do poslední sekundy a my tam nechaly opravdu všechno," popsala útočnice Eliška Krupnová návrat českého týmu do hry o bronz.

České florbalistky tak při čtvrté účasti mezi nejlepší čtyřkou zůstaly potřetí bez medaile. Historický bronz získaly v roce 2011 v St. Gallenu, kde porazily domácí Švýcarsko. To jim porážku v souboji o 3. místo vrátilo před dvěma roky v Ostravě a bronzovou pozici obhájilo.

Švédky v dramatu porazily Finky

Florbalistky Švédska slaví popáté za sebou titul mistryň světa. Ve finále šampionátu v Tampere vyhrály nad domácím Finskem 5:4 po samostatných nájezdech. V šesté sérii rozstřelu rozhodla Amanda Johanssonová Delgadová.

Švédky musely o udržení své hegemonie hodně bojovat. Vedly sice od sedmé minuty díky Helinové, ale pak domácí výběr stav otočil. V přesilovce se trefila Ukkonenová a v 17. minutě po gólu Eskelinenové Švédsko poprvé na turnaji prohrávalo. V úvodu druhé části vyrovnala Eiremová. Finsku sice vrátila vedení ve 29. minutě Lirkkiová, ale po trefách Wibronové a Larssonové šly do závěrečného dějství s jednobrankovým náskokem favoritky. Po minutě třetí části vyrovnala Elina Kujalaová.

Finálový zápas, který řídila česká dvojice rozhodčích Martin Petřík a Tomáš Podlesný, dospěl poprvé v historii do prodloužení a drama rozuzlily až nájezdy. Finky v nich dvakrát vedly, ale v šesté sérii neuspěla Kauppiová a rozhodla Johanssonová Delgadová, která byla i podruhé v rozstřelu úspěšná. Po 26. výhře na MS v řadě se mohly Švédky opět pustit do oslav.

"Je to absolutně úžasné," řekla serveru innebandymagazinet.se dvacetiletá Johanssonová Delgadová, která na mistrovství světa debutovala. "Byl to velký tlak a byla jsem velice nervózní. Řekla jsem si jen, že musím dát gól a povedlo se mi to," dodala hrdinka rozstřelu.

Finky se ve třetí sérii rozstřelu už radovaly z vedení 2:0, když My Kippiläová freestylovým pokusem překonala Emelii Friskovou, ale sudí gól neuznali. "Můj názor je opačný. Balónek byl pořád v pohybu dopředu a dozadu jsem v žádné chvíli nešla. Penalty trénuju hodně a jsem s tím úspěšná," řekla Kipilläová.

O 3. místo: ČR - Švýcarsko 4:5 (1:0, 0:4, 3:1) Branky a nahrávky: 3. Čapková (Leierová), 44. Ratajová (Jarolímová), 46. Jarolímová (Krupnová), 51. Krupnová (Urbánková) - 29. Martiová (Von Rickenbachová), 30. Ulberová (Stellaová), 30. Bärtschiová (Rüttimannová), 36. Ulberová (Bärtschiová), 42. Scheideggerová (Wüthrichová). Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Využití: 2:1. Diváci: 4023. Sestava ČR: Kubíčková - Leierová, Čapková, Billá, Koníčková - Urbánková, Krupnová, Ratajová - Sládečková, Mlejnková, Řepková - Vrátná, Jarolímová, Vojáčková - od 41. navíc A. Bočanová, Paloncyová. Trenéři: Miroslav Janovský a Lenka Bartošová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články