Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Zvládnout skupinu a pak se uvidí. USK sází na Bonnerovou, tým potáhnou sestry Elhotovy

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vstupují do nové sezony Evropské ligy domácím zápasem proti Bourges a s obměněným kádrem. Francouzský celek by měl patřit k jejich největším soupeřům v boji o postup do play-off. Vedení klubu si dalo za cíl především co nejlépe zvládnout základní skupinu. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 18:50.

Za favority euroligové skupiny jsou považovány hráčky Kursku a Galatasaraye Istanbul, o další dvě postupová místa by podle papírových předpokladů měly Pražanky bojovat vedle Bourges ještě s Villeneuve-d'Ascq a Polkowicemi.

Zkušené zahraniční opory z předchozích ročníků - Španělka Laia Palauová, Američanka Kia Vaughnová nebo třeba Srbka Sonja Petrovičová z USK odešly. Výčet odchozích doplňuje například ještě Ilona Burgrová, která zahájila nový ročník v řadách KP Brna. Tým tak opustilo dohromady sedm hráček.

"Tím, že se tým seskládal nově, trochu čekáme, jak nám to půjde. Uvidíme, jak tým bude šlapat a podle toho si v průběhu sezony dáme případně vyšší cíle nebo si řekneme, že to byla první sezona s novým kádrem a postavíme na tom další sezony," řekl generální manažer ZVVZ USK Praha Marek Kučera.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: USK před euroligovou sezonou

"Uvidí se to v ostrých zápasech. Na přípravných turnajích jsme měli kvalitní soupeře a nevypadalo to tam špatně. Panuje poměrně optimismus. Podle české ligy se to nedá pořádně odhadnout. Česká liga není Euroliga. Jsme plni očekávání, jak to nastartujeme," dodal Ivan Beneš, asistent trenérky Natálie Hejkové.

Největší tahounky týmu jsou nasnadě: kapitánka Kateřina Elhotová, její sestra Karolína a Alena Hanušová. "Dobře se nám jeví i holky z ročníku 1999 a pak cizinky," uvedl Beneš.

Proti francouzskému celku bude mít trenérka Natália Hejková mírně oslabený kádr. K dispozici ještě není americká posila DeWanna Bonnerová, která se k týmu připojí až příští týden. Jde o zvučné jméno z americké ligy.

"Nejde jen o peníze, ale i o něco jiného. Nejsme jediní, kdo ty peníze je schopen zaplatit, jsou i týmy, které zaplatí rozhodně mnohem víc. Rozhodovalo to, že její manželka u nás hrála, a to prostředí znají. Mohla jí Prahu doporučit jako sympatické město. I atmosféra týmu je dobrá, hodně nám to pomáhá," vysvětlil Kučera.

Zranění vyřadilo Terezu Vyoralovou, Anetu Mainclovou a Veroniku Šípovou. "Situaci s Vyoralovou jsme museli řešit okamžitě, je to jedna z hráček, na které měla stát sezona. Je mimo na několik měsíců, museli jsme přivést Bonnerovou," uvedl Kučera.

"Měla to být pro Terku přelomová sezona, v týmu by se jí působilo lehčeji. Za poslední rok navíc dozrála, její výkony šly rapidně nahoru, začala předvádět výborný basket. O to je to horší, ale věříme, že bude intenzivně rehabilitovat, brzo se vrátí a nepřeruší to její výkonnostní růst," dodal Beneš.

Sezona bude výrazně jiná oproti minulým, a to reprezentačními okny. První bude v listopadu, reprezentace hraje v Německu, pak doma stejný měsíc proti Švýcarsku.

"Takové okno jsme už zažili. Hráčky-cizinky odjely, přerušila se česká liga, takže víceméně se s tím už pracuje delší dobu," řekl Kučera.

Když podle něj s návrhem Mezinárodní basketbalová federa FIBA přišla, panovala velká nevole týmu. "Ale nic se na tom nezměnilo. Jenže ženská Euroliga je soutěž, kterou organizuje a vlastní FIBA, takže jejich kladný či záporný postoj se nedá poměřovat, protože to je jejich myšlenka a tím pádem se na tom nic nezmění. My s tím musíme jenom pracovat," vysvětlil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články