Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Česku stojí v cestě na olympijské hry "japonský Jordan"

Bělehrad – Po Lotyšsku bude další překážkou českých basketbalistů v cestě na olympijské hry Japonsko, které táhne zkušený veterán Juta Tabuse. Pětatřicetiletý rozehrávač je prvním a jediným japonským hráčem, který si zahrál slavnou NBA. Možná i proto dostal přezdívku "japonský Michael Jordan".

Juta Tabuse v souboji s Jiřím Welschem
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Rodák z Jokohamy sice neprošel draftem do NBA, ovšem nakročeno měl do Dallasu a Denveru, než v roce 2004 podepsal kontrakt s Phoenixem Suns. Odehrál sice jen čtyři zápasy s průměrem 1,8 bodu na utkání, ale i tak se nesmazatelně zapsal do historie japonského basketbalu. A i o 11 let později je stále největší japonskou basketbalovou hvězdou.

Zaujal i tím, že je se 174 centimetry nejmenším hráčem narozeným mimo USA, který si kdy NBA zahrál. Jedenáct hráčů v čele s Muggsym Boguesem bylo sice ještě menších, ale všichni jsou Američané.

"Líbila se nám jeho energie a kuráž. Nebál se ani výrazně větších hráčů," řekl tehdejší asistent trenéra Phoenixu Marc Iavaroni. "Měnil rytmus hry díky své rychlosti a schopnosti rychle rozdávat míč. Je to jeden z nejlepších rozehrávačů, jaké jsem poznal," dodal jeho pozdější trenér v Albuquerque Thunderbirds Michael Cooper.

Po neúspěchu v Suns se Tabuse snažil ještě prosadit v Los Angeles Clippers a New Jersey Nets, nedostal se však na soupisku. Hrál tak nižší americkou D-League, než se v roce 2008 vrátil do Japonska, kde dodnes hraje za Tochigi Brex. V roce 2010 s ním získal titul jako nejužitečnější hráč soutěže.

Japonci chtějí Čechy porazit

A táhne také japonskou reprezentaci. Pondělní zápas s Lotyšskem sice Tabusemu i celému Japonsku nevyšel, tým prohrál jednoznačně 48:88, věří však, že proti Česku to bude jiný zápas.

"Lotyši jsou opravdu silní. Zvlášť pro nás. Nedokázali jsme si poradit s jejich fyzickou převahou. Ale i Češi jsou dobří. Musíme se proti nim snažit ukázat to nejlepší, co umíme," řekl Tabuse.

"Je to obrovská příležitost nejen pro mě samého, ale pro celý japonský basketbal. Budeme se snažit, abychom na tomto turnaji získali alespoň jednu výhru. Tedy proti Česku," dodal.

Tabuse je stále jediným Japoncem, který si zahrál v NBA. V roce 2014 se o šanci v Dallasu pral Juki Togaši, ale na hřiště se nedostal. Nyní na příležitost čeká Juta Watanabe, který se rovněž postaví proti Česku v Bělehradu. Ten si o NBA říká svými výkony v zámořské univerzitní soutěži NCAA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články